Hrvatska na 11. mjestu po pravima gay osoba u Europi

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Prema podacima organizacije ILGA (International Lesbian and Gay Association), Hrvatska se nalazi na visokom 11. mjestu na godišnjoj listi jednakosti koja mjeri razinu prava LGBT osoba u 49 država Europske unije.

Na karti Europe koju je objavila organizacija prikazane su zemlje s najvećim i najmanjim pravima LGBT populacije, a Hrvatska se našla na 11. mjestu s 62.36 posto jednakosti.

Kada usporedimo taj podatak sa zemljama iz regije, LGBT zajednica u Hrvatskoj zaista ima razloga biti ponosna na svoju zemlju budući da je po pitanju prava LGBT zajednice, bolja od svih zemalja iz regije. Mađarska je zauzela 19. mjesto, Slovenija 20., Crna Gora 21., Bosna i Hercegovina 25., a Srbija je po pravima LGBT zajednice u regiji najlošija na 28. mjestu.

Pohvalno je što su susjedi Slovenci u odnosu na prošlu godinu skočili za sedam mjesta, a Bosna i Hercegovina za šest. Srbija je nažalost s prošlogodišnjeg 25. mjesta pala na 28.

Doduše, i Hrvatska je pala za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu, što je prema izvješću ILGA-e za 2017. godinu posljedica ukidanja financiranja LGBT nevladinih organizacija i nezavisnih medija. Također, ove godine je prvi puta ukinuto financiranje Zagreb Pridea.

Na prvom mjestu ovogodišnje liste našla se Malta s pohvalnih 88.04 posto jednakosti, nakon koje su među prvih pet svoje mjesto našle Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Francuska.

Zanimljivo je da se Švedska ove godine našla ispod Hrvatske, na 13. mjestu sa 60.1 posto jednakosti, što je iznenađujuće budući da je Švedska po tom pitanju redovito bila među prvih pet. Ovakav pad posljedica je zakona koji je donesen u Švedskoj prema kojemu transrodne osobe moraju prvo kirurški promijeniti spol, a tek onda mogu promijeniti ime u dokumentima.

Među zadnjima na listi našle su se Turska, Armenija, Rusija i Azerbejdžan.

Gabriela Galić

Izvori: Večernji.hr, Index.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.