Hrvatska nogometna reprezentacija beskućnika: Želimo da nas što prije zaboravite

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Osmorica mladića prije nešto više od dva tjedna doživjela su nešto što vrlo rijetki imaju priliku. Predstavljali su Hrvatsku na Svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika u Meksiku. Mnogi od njih nikada nisu letjeli avionom, mnogi nikada nisu ni bili izvan Hrvatske, a sada su preletjeli pola svijeta kako bi igrali nogomet i branili boje naše zemlje na ovom hvalevrijednom događaju.

Svjetsko nogometno prvenstvo za beskućnike organizira se već 15 godina. Sve je počelo sasvim slučajno u Južnoj Africi kada su Harald Schmeid i Mel Young shvatili da bi mogli organizirati nogometno natjecanje za beskućnike smatrajući kako će im to iskustvo uvelike pomoći u integraciji u društvo, a isto tako bi bilo idealno za promociju rada s beskućnicima.

Hrvatska je prvi puta na svjetskom prvenstvu nastupila 2009. godine, a od tada se na toj smotri pojavljivala još četiri puta. Veliki je problem što se ova reprezentacija mora financirati sama, a baš zato i nije redovita na ovom događanju. Nema potporu od Hrvatskog nogometnog saveza pa tako na svakakve načine prikuplja sredstva. Primjerice, kako bi osigurali odlazak na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, odigrali su dvije revijalne utakmice sa splitskim futsal prvoligašima, FC Splitom i AFC Universitasom, što im je ujedno bila i odlična priprema. Sva sredstva skupljena od prodaje karata bila su namijenjena za njihov put u Meksiko. Također je organizirana i stand up večer koja je oduševila sve prisutne i prikupila veliku svotu novca za našu reprezentaciju.

Snimke s ovoga prvenstva obišle su i oduševile svijet. Malo tko nije pogledao video u kojem sudac, umjesto žutog kartona za grublji start, igraču daje zagrljaj. I o tome se zapravo radi. Na ovom natjecanju rezultat u potpunosti pada u drugi plan. Ono najbitnije je povezivanje, socijalizacija i integracija u društvo.  Stoga na ovom natjecanju ne sudjeluju samo beskućnici, već pravo imaju svi oni koji pripadaju jednoj od devet različitih ugroženih društvenih kategorija poput azilanata, liječenih ovisnika i tinejdžera iz domova za nezbrinutu djecu. Jedna osoba može sudjelovati samo na jednom natjecanju kako bi što više ljudi moglo sudjelovati u ovoj organizaciji.

A sve što naši reprezentativci žele je da ih mi svi zaboravimo. Objašnjavaju da ako ih javnost zaboravi to znači da su oni uspjeli i da su postali samostalni i da više nisu dio socijalnih projekta poput Svjetskog prvenstva beskućnika.

Ana Smetiško

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.