HRVATSKA PREDSJEDNICA ZAPOČELA TURNEJU JUŽNOM AMERIKOM

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović započela je svoju južnoameričku turneju. Prva zemlja u kojoj odsjeda je Argentina. Susret je Predsjednica započela s hrvatskim iseljenicima i misom u marijanskom svetištu Luján na krajnjem istoku te zemlje. Po susretu s iseljenicima izjavila je kako joj je drago što je njezin posjet započeo upravo misom s hrvatskom zajednicom. ‘… zahvaljujem svima vama koji se trudite održati hrvatski jezik, hrvatske običaje. Prenosite to na svoju djecu jer uz roditeljsku ljubav to je najveći dar koji im možete osobno prenijeti”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović, a prenosi Dnevnik.hr.

Odmah po dolasku, Predsjednica se dotaknula gorućih problema u Hrvatskoj, a u prvom redu je to demografija. 

Izvor: N1
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

“Nadam se da će se mnogi od vas i vraćati u Hrvatsku, jer Hrvatskoj je potreban život. Nažalost, Hrvatska umire demografski i moramo učiniti puno toga kako bismo je oživjeli, a ponajviše unijeti duh optimizma, vjere u sebe, u svoj narod, u svoju domovinu, i u svoju budućnost”, poručila je hrvatska predsjednica.

Nakon mise, Predsjednica se sastala franjevačkim svetim redom iz Perua i časnim sestrama.

Najjači naglasak predsjedničine turneje je jačanje bilateralnih odnosa sa zemljama Južne Amerike, ali i kontakata s Hrvatima koji žive na tom kontinentu. Procjenjuje se kako u Argentini i Čileu ima do 250 tisuća Hrvata, a u Brazilu hrvatska zajednica broji oko 30 tisuća.

Posjet se svakako ocjenjuje kao pozitivan jer hrvatski predsjednik nije bio u Argentini od 1994. kada je to učinio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, a u Čileu je zadnji bio Stjepan Mesić 2005. godine.

Osim s hrvatskom zajednicom, Grabar Kitarović sastat će se s predsjednikom Argentine i predsjednikom Čilea, a u Brazilu će je dočekati guverner Sao Paula.

Ponedjeljak je previđen za sastanak s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem Istoga dana, Grabar-Kitarović dobit će od gradskog vijeća priznanje počasne građanke Buenos Airesa. U utorak će nazočiti otvaranju Argentinsko –  hrvatskog poslovnog foruma te se susresti s brojnim gospodarstvenicima. S Grabar Kitarović je otputovalo i izaslanstvo HGK. Na forumu će se predstaviti 18 hrvatskih tvrtki.

Zadnjih dana boravaka, očekuje se njezin posjet Policijskoj školi ‘Ivan Vučetić’ (Juan Vucetich), Institutu CARI te posjet Sveučilištu San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti i konzulat RH.

U četvrtak Predsjednica putuje u Čile gdje će sudjelovati na Čileanskom gospodarskom forumu te se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice. Inače, Grabar Kitarović će se susresti i s Predsjednikom Čilea, Sebastianom Pineraom, čija se inauguracija održava u nedjelju.

U radni posjet Brazilu, Predsjednica putuje u ponedjeljak. Odmah tog dana, sastat će se s guvernerom Sao Paula, Geraldom Alckminom i hrvatskom zajednicom. U utorak se očekuje sastanak s predsjednikom Industrijske federacija Sao Paula čime će i završiti njezin posjet Južnoj Americi.

 

Domagoj Grbeš

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.