Hrvatska započela val klimatskih prosvjeda

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U nedjelju, 12. ožujka izložbom „Futurama Redux – Urban Mobility After Cars & Oil“ u Tehničkom muzeju u Zagrebu i prosvjednom biciklističkom vožnjom, Hrvatska se priključila svjetskom klimatskom prosvjednom pokretu „Break Free“ protiv korištenja fosilnih goriva. Prosvjednu biciklističku vožnju organizirali su Zelena akcija, Sindikat biciklista i Greenpeace Hrvatska. Želja je osvijestiti građane, ali i vlasti o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. To je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj kojim započinje val povezanih događanja u 40 zemalja svijeta, koji će se održati u sklopu „Break Free“ pokreta.

Prosvjedna vožnja započela je okupljanjem ispred Tehničkog muzeja u 16 sati. Vožnja se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a kako bi se pozvalo na korištenje obnovljivih izvora energije i iskorištavanje hrvatskog energetskog potencijala, ponajprije sunčeve energije koje ima u izobilju. Nakon vožnje glavnim prometnicama u gradu, kod kluba Močvara, na nasipu, sudionike je dočekao prigodan program.

„Break free from fossil fuels“ je globalni pokret koji pokušava ukazati na potrebu prestanka korištenja fosilnih goriva. Organizatori kažu kako će u više od 40 zemalja na 6 kontinenata nizom mirnih prosvjeda zahtijevati prijelaz prema održivoj i sigurnoj energetskoj budućnosti kao i oslobađanje svijeta od fosilnih goriva.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi i glavni uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje predstavlja upravo transport. Niskougljični razvoj gradova koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu iz tog je razloga iznimno ključan.

Luka Tomac u ime Zelene akcije je poručio:

Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed

Marija Tomac iz Greenpeace Hrvatske upozorava da korporacije i vlade potiču korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju klimatske promjene pogubne za buduće generacije, štete zdravlju, zagađuju okoliš te dovode do kršenja ljudskih prava.

Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na obnovljive izvore energije.

Marija Tomac, Greenpeace Hrvatska

Iz sindikata poručuju:

Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini velike razlike i time, na jednostavan način pridonosi smanjenju klimatskih promjena.

Arijana Petek

Izvor: hina.hr

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.