HRVATSKI KNJIŽEVNI HIT U KAZALIŠTU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kao što smo već pisali, knjiga Kristijana Novaka Ciganin, ali najljepši doživjela je veliki uspjeh među čitateljima, zbog čega je postavljena na kazališne daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Time je Ciganin, ali najljepši druga Novakova knjiga koja je zaživjela izvan samih korica, a prva je njegov debitanski roman Črna mati zemla koji već nekoliko sezona igra u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Priča o zabranjenoj ljubavi između Milene (Nina Violić) i Sandija (Filip Vidović), koja je isprepletena neobičnim zločinom u međimurskom selu Sabolščak, a segmentirano je prepričavaju četiri pripovjedača (Milena, Sandi, Nuzat i Plančić), odlično funkcionira kao predstava iako je izrazito komplicirano napisana. Svatko tko je čitao knjigu pomalo skeptično kreće u kazalište, pitajući se koliko se detalja tijekom dramatizacije izgubilo jer knjiga obiluje detaljma, koji poput dijelova slagalice pomažu u rasvjetljivanju zločina. Odgovor je iznenađujuć – niti jedan. Trosatna, ali nimalo naporna, predstava obuhvatila je sve bitne dijelove knjige i poneke zanimljive sitnice bez čega bi priča ne bi imala svoj šarm. Stoga se može reći da je redatelj Ivica Buljan oblikovao predstavu tako da bude zanimljiva onima koji su pročitali knjigu, a istovremeno i razumljiva onima koji nisu. U predstavi se najviše ističe scenografija koja povezuje sva četiri pripovjedača jer se okreće ovisno o priči, a publiku posebno razveseli kad se na sceni pojave i žive patke. Time drame HNK pokazuju kako imaju daleko najjaču scenografiju od svih zagrebačkih kazališta, što se i očekuje od institucije kao što je Narodno kazalište. Što se glumačke postave tiče, HNK je matično kazalište brojnih televizijskih i filmskih zvijezda koje su kroz predstavu pokazale svoj raspon talenta. Pritom se najviše istaknula Nina Violić u ulozi Milene, koja je prenijela na daske Milenin karakter kojeg je Novak opisao. Mladi Filip Vidović ostaknuo se u ulozi Sandija što se posebno očituje u Sandijevim unutarnjim monolozima o smrti i životu, koje Vidović čini možda i jačima nego su opisani u knjizi. Također, mora se napomenuti kako je cijela postava odlično izvježbala međimurski naglasak koji je jedna od najvećih značajki knjige.

Iako je predstava itekako ispunila visoke kriterije koje je postavila knjiga, razočaravajuće je vidjeti koliko je u publici bilo malo gledatelja mlađih od 40 godina. Stoga, ako ste više vizualni tip, nego knjiški moljac, pogledajte predstavu. Sretno s potragom za ulaznicama, većina ih je rasprodana i do nekoliko mjeseci unaprijed!

 

Dora Slivar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.