Hygge kao stil života

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Danski stil života koji je u posljednjih nekoliko godina pokorio cijeli svijet, možemo objediniti u jednu riječ – hygge. Bilo da se radi o uređenju prostora ili načinu života, ili čak oboje, hygge je prije svega mir i sklad, kako samog čovjeka tako i njegovog odnosa s drugima, što se na koncu odražava i u materijalnom smislu. Zaista, mnogi će reći da je Dancima lako živjeti takvim, opuštajućim načinom života kada im je država dobro uređena, od školstva do javnog zdravstva koji su u većini slučajeva besplatni, zatim dostojne plaće i mirovine koje mogu pružiti dobar život svakom žitelju te države. No bez obzira na to, Danci ciljaju na jednostavnost, cijene one male trenutke provedene u krugu obitelji i prijatelja i više se posvećuju onim malim stvarima koje ih ispunjuju. Pletena dekica, kamin, dobra knjiga, topli čaj i zemljani tonovi koji odmah na prvi pogled stvaraju dojam relaksacije iz koje se očituje poruka – uživaj u trenutku.

Hygge zna moć sadašnjeg trenutka i čovjekovu primarnu potrebu za mirom te je upravo zbog užurbanog načina života, stresa i nedostatka vremena, ponegdje i novca postao toliko popularan u svijetu kao bijeg od stvarnosti većine ljudi. Zapravo, hygge nije bijeg, hygge je vraćanje k sebi kroz stvari i ljude uz koje se osjećamo ugodno, sretno i ispunjeno.

Čovjekova težnja za pronalaskom sreće postala je toliko izražena da se danas masovno izdaju knjige, drže radionice, motivacijski govori kako biti sretan. Ovaj danski trend upravo je specifičan zbog toga što on ne inzistira na pronalasku sreće već tvrdi da je sreća ovdje i sad, upravo u ovim malim trenucima koji se kriju iza tople dekice i dobre knjige, iza zatvorenih vrata svijeta kojeg smo kreirali samo za sebe, daleko od vanjske buke i svijeta, posebice društvenih mreža!

Danci su mudro popularizirali ono što već odavno svi znamo, da je sreća ovdje, sad i u nama. S druge strane, svaki mentalitet ljudi je drugačiji, otkad je Hygge postao svjetski trend, svi žude biti kao Danci no možda se sreća kod njih krije u nekim drugim stvarima. Kako god, kao i svaki trend niti ovaj ne bismo trebali uzimati objeručke već si pripomoći što boljem upoznavanju sebe i kreirati vlastiti Hygge u kojem ćemo se osjećati sretno i ispunjeno. Bilo to topla dekica u četiri zida ili tenisice za trčanje, sasvim nebitno.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.