I ne baš posljednji Jedi

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U valu silnih remakeova, nastavaka i rebootova koji su zahvatili hollywoodsku produkciju posljednjih godina našlo se pregršt megapopularnih starih uspješnica kao što su „Bladerunner“, „Hobbit“, „Harry Potter“ te „Star Wars“. Sve su to redom velike  priče koje su obilježile pojedine periode recentnije filmske povijesti pa ne čudi činjenica da ih je lako iskoristiti kako bi se iz njih izvukao još pokoj nastavak koji možda i nije bio planiran u vrijeme njihova snimanja.

No „Star Wars“ tu zauzima posebno mjesto. Rijetko se koja filmska saga može pohvaliti zamršenijim redoslijedom izdavanja ili većim opsegom. Počevši sa izvornom trilogijom s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, preko „nove“ trilogije s kraja devedesetih, „Star Wars“ je posljednjih godina dobio još tri nastavka, a čeka ga zasad bar još jedan. Matematičku jednadžbu tri trilogija koje čine jednu priču čini se ruši „Rogue One“, no njega bi smo mogli nazvati nastavkom 3.5 pošto se radnjom smješta u prazninu između zadnjeg  nedisneyevog „Revenge of the Sith“ i originalnog „ A New Hope“ filma. Prvi filmovi su tako postali srednji filmovi, drugi su postali prvi, a zadnji su zasad još uvijek zadnji. Onima kojima dosad nije bila jasna zamršenost logike „Star Wars“ filmova, nakon ovakve formulacije vrlo vjerojatno je.

Usprkos komplikacijama, vjerujemo da će mnogi oprostiti Lucasu zbunjujući redoslijed pošto vjerojatno ni sam nije mogao pretpostaviti koliko će dotični filmovi postati popularni te da će tu istu popularnost zadržati preko trideset godina kasnije. Novi nastavak „Star Wars“ sage, „The Last Jedi“, donosi sve ono što bi se moglo očekivati od nastavka toliko popularnog filma pogotovo ako uzmemo u obzir izdašan budžet od  200 milijuna dolara. Dva i pol sata vizualnog spektakla prepunog lasera, eksplozija, svemirskih brodova i naravno laserskih mačeva zasigurno će oduševiti mlađu publiku, ali i velik dio starijih gledatelja pojavljivanjem dobro znanih „starih“ likova kao što su Leia i Luke Skywalker. Iako nema sumnje u to da su reakcije javnosti kao i uvijek dijelom podijeljene, ogromno uzbuđenje i vatrena debata koje prate film samo potvrđuju kultni status koji je saga stekla tokom godina. U samo pet dana prikazivanja zarada s kino blagajni gotovo je dostigla ukupnu zaradu „Justice League“, a nema sumnje kako će ju u konačnici i prestići. „Star Wars“ neumoljivo gazi sve pred sobom te pokazuje kako još uvijek slovi za najpopularniju sci-fi sagu svih vremena. Film je trenutno u kinima pa je najbolje da se u to uvjerite sami. Svidio Vam se on ili ne, ako ste fan ne pogledati ga jednostavno nije opcija.

Filip Bahun

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.