Imperativ za modu i Vogue Diana Vreeland – La Belle Époque

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“There’s only one very good life and that’s the life you know you want and you make it yourself”

visitmuveitDiana Vreeland, vizionarka je i pionirka mode kakvu spoznajemo danas. Suvremeni Vogue, modna je biblija koju najčešće promatramo kroz prizmu Anne Wintour. Neosporivo, jedna od najjačih imena u modi, ali koliko je zapravo široka masa upoznata s jednom od najvećih urednica svih vremena, Dianom Vreeland?
Rođena u Parizu 1903. godine pod krovom dobrostojeće obitelji gdje su živjeli do Dianinih tinejdžerskih dana, a potom se sele New York. Jedno od najvećih obilježja u životu upravo je dolazilo iz dana proživljenih u Parizu i europskom načinu života, s obzirom na to da su profinjenost i galantnost prve sjene koje se nadziru iz njezine osobnosti i pojave. Najveći dio osobnog profila formirala je kroz pomalo mučan odnos s majkom koja ju je smatrala ružnim pačetom obitelji, no zahvaljujući upravo tome formirala je šarmantnu osobnost, britak um i otmjen stil i pronašla svoj osobni put u modnom svijetu te otisnula neizbrisiv trag.diana_vreeland
U proljeće 1936. Carmel Snow urednica Harper’s Bazaara, impresionirana pojavom Vreeland ponudila joj je posao. Zapanjena ponudom, imala je preveć razloga zašto ne, ali Snow je jednim jedinim pitanjem obilježila modnu povijest: „Why don’t you?“ .
Upravo to je bio naziv prve rubrike koju je vodila Vreeland. Karijera u Bazaaru za koju je mislila da će trajati svega šest mjeseci, potrajala je 26 godina, a potom kulminirala preuzimajući palicu u Vogueu. Redizajnirala je posao modnog uredništva. Birala je i plasirala američke brandove u časopise, nadgledala editorijale, fotografije i radila u kontaktu s modelima. Danas nam se sve to čini prilično uobičajenim, no realnost je bila dijametralno suprotna. Časopisi su plasirali društveni sustav, a ne individualnost. I upravo tu je razliku napravila i revolucionarizirala Vreeland koja je tada izjavila:
„ Danas samo osobnost vrijedi, ne vjerujem u časopise koji plasiraju društvene norme, potpuno je démodé i praktički ne bi trebalo postojati. Ali, zanosne ličnosti najintrigantnije su na svijetu – razgovor, ljudski interesi, atmosfera koju stvaraju okolo sebe – to su stvari koje smatram vrijednim objavljivanja.“ Namještena fotografija prestaje biti namještena.
Nijedna ideja nije bila previše čudna niti fantazija bizarna za ovu neustrašivu urednicu. Slavila je eru tridesetih i ponovno okusila iste čari šezdesetih kada je plasirala tržištu Edie Sedgwick. Prva je fotografirala Mick Jaggera i prepoznala Veruschkin potencijal. Savjetovala je Jackie-O tijekom predizborne kampanje, otkrila Lauren Bacall 40-ih. U ljudskim fizičkim nedostatcima zapravo je vidjela pravu ljepotu što je rezultiralo i editorijalom te naslovnicom sa Barbrom Streisand i to slikama Barbre iz profila. Jednom riječju, sve što je dotaknula pretvorila je u zlato, odnosno, nepogrešivo oko Diane Vreeland otkrilo je svijetu ljepotu koja se nalazi svuda oko nas.

emeodeawordpressPregršt koraka koji su formirali suvremeni svijet napravila je upravo Vreeland, a najbolji prikaz remek djela i života Diane možete vidjeti u dokumentarnom filmu „Diana Vreeland – The eye has to travel“, kojeg od srca preporučujem svima, ne samo modnim zaljubljenicima. Inspirirajuća i nevjerojatna životna priča te primjer zadivljujućeg karaktera velike modne vizionarke.
„You are not supposed to give people what they want; You’re supposed to give them what they don’t know they want yet.“

Slike: dianavreeland.com / emeodea.wordpress.com / visitmuve.it

Ivona Zorica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.