Inicijativu za ponovno brojanje glasova u Wisconsinu Trump naziva smiješnom prijevarom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: theatlantic.com

Foto: theatlantic.com

Zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova novoizabrani američki predsjednik Donald Trump naziva smiješnim. Smatra da se narod izjasnio i da je za njega sve gotovo, a to je napomenuo i u svojim tweetovima.

Kandidatkinja Zelene stranke, Jill Stein, u petak je predala zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova u državi Wisconsin, a isto namjerava učiniti i u Pennsylvaniji te u Michiganu.

Foto: ibtimes.com

Foto: ibtimes.com

U tim državama Donald Trump je osvojio tijesnu pobjedu nad Hillary Clinton. Ukupna razlika u sve tri države je 107 tisuća glasova. Stein je istaknula kako su ondje utvrđene statističke nepravilnosti koje bi trebalo istražiti. Napomenula je i to da su elektronski uređaji osjetljivi na zlonamjerno programiranje i hakiranje, te da ljudi zaslužuju izborne rezultate kojima vjeruju. To je pokrenulo i rasprave o sigurnosti samog izbornog sustava. Već se i tijekom kampanje optuživalo Rusiju za informatički napad na demokratsku stranku i na sustav glasovanja u više američkih država, s ciljem utjecanja na izbore. Washington Post je otkrio i da je ruska vlada bila iza širenja lažnih vijesti i propagande u posljednjim tjednima izborne utrke.

Demokratski izborni stožer je priopćio kako ne osporava rezultate, ali da će se uključiti u inicijativu za ponovno prebrojavanje glasova. Izborno povjerenstvo Wisconsina potvrdilo je da se priprema ponovno brojanje u koje bi se trebalo krenuti idući tjedan. Da bi se ishod izbora promijenio, rezultat novog prebrojavanja bi trebao u sve tri države otići na stranu Clinton.

Hillary Clinton osvojila je dva milijuna glasova više od svog protukandidata. Međutim, osvojila je 232 elektorska glasa, a Donald Trump 290, što mu je donijelo pobjedu.

Na svom Twitter profilu Trump je nazvao inicijativu Zelene stranke prijevarom te napisao kako se ništa neće promijeniti.

Foto: screenshot/Twitter.com

Foto: screenshot/Twitter.com

Demokratski glasači se nadaju kako bi se mogao dogoditi preokret, jer, utvrdi li se da u sporne tri države Trump nije pobijedio, Clinton bi postala predsjednica. Trump tu opciju odbacuje i naziva smiješnim pokušajem snažno poraženih i demoraliziranih demokrata.

Tijana Jakovljević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.