Instagram proglašen najdepresivnijom društvenom mrežom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Društvene mreže davno su postale neizostavan dio života većine ljudi. Mladi sve ranije stupaju u virtualni svijet često nedovoljno educirani o tome kako se nositi s pritiscima modernog doba. Uspoređivanje vlastitog života s tuđim, virtualnim, često do zadnjeg detalja uređenim životom, za mnoge je previše.

Flickr

Mnogi smatraju kako su upravo društvene mreže glavni razlog porasta depresije među mladima. Upravo to, potvrdilo je i nedavno istraživanje koje je provelo britansko Royal Society for Public Health (RSHP). Među ostalim, istraživanje je istaknulo baš Instagram kao najpogubniju mrežu za samopouzdanje mladih, odnosno njihovo cjelokupno mentalno zdravlje.
Istraživanje je pokazalo kako je Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna kod mladih u dobi od 14 do 24 godine. Taj podatak vrlo je zabrinjavajuć ako uzmemo u obzir kako ova aplikacija trenutno broji više od 700 milijuna korisnika od kojih je dobar dio maloljetan. Slijedi ga Snapchat, kojeg mladi povezuju s osjećajima zlostavljanja te zanemarenosti od strane njihovih vršnjaka. Facebook i Twitter ostvarili su podjednako loše rezultate, osobito što nažalost služe kao vrlo dobra platforma za vršnjačko nasilje.

Wikimedia Commons

Kao pozitivna strana ovih društvenih mreža istaknuta je lakša mogućnost ostvarivanja prijateljstava te izgradnje mreže prijatelja. YouTube se prema istraživanju jedini istaknuo kao platforma koja promovira pozitivne vrijednosti poput poticanja kreativnosti među mladima, slobodnog izražavanja vlastitih mišljenja te kao odličan kanal za davanje emocionalne podrške među vršnjacima.
Iako smo ovih činjenica bili svjesni i prije objave navedenog istraživanja, ono ih je samo potvrdilo. No, mnogi smatraju kako rješenje utjecaja društvenih mreža na razvoj mladih nije u potpunoj negativizaciji interneta i svega onoga što on nosi. Internet i društvene mreže danas nam pružaju mogućnosti koje nikad prije nisu postojale, te ako ih umjereno i pametno koristimo mogu biti iznimno pozitivan faktor u našem životu.

– istaknula je Shirley Cramer iz RSPH-a prilikom predstavljanja istraživanja.

 
Darija Ilić

 

 

Poveznice:
1.https://zimo.dnevnik.hr/clanak/od-svih-drustvenih-mreza-instagram-najvise-izaziva-depresiju—477181.html
2. https://www.rsph.org.uk/our-work/policy/social-media-and-young-people-s-mental-health-and-wellbeing.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.