IRON MAIDEN U ZAGREBU!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

– Muzej torture-

Uz mnoge muzeje koji nudi grad Zagreb, samo u jednome od njih možete vidjeti te čak i dodirnuti pravi Iron Maiden! Naime, ovdje se ne radi o poznatoj heavy metal grupi, već o spravi za mučenje iz srednjeg vijeka po kojoj je grupa i dobila ime, a po „naški“ se to kaže – Nurnberška djevica.

foto: Ramona Ščuric

foto: Ramona Ščuric

Nalazi se u Muzeju torture, točnije Tortureumu u Tkalčićevoj ulici, zajedno s još 70 sprava za mučenje koje su tamo izložene i koje također možete osobno isprobati i dirati jer nisu izvorni primjerci, već jako uvjerljive replike.

 

Malo o muzeju – čisto da znate

Sam muzej otvoren je 2015. godine te ga to čini najmlađim muzejom u Hrvatskoj i to u privatnom vlasništvu. Smjestio se ni manje ni više nego na prvom katu na adresi Tkalčićeva 13/I, čiji ulaz morate potražiti u prolazu koji spaja Tkalčićevu i Radićevu ulicu.

foto: Ramona Ščuric

foto: Ramona Ščuric

Same sprave replike su iz srednjeg vijeka kojima su se koristili u Hrvatskoj za mučenje i kažnjavanje neposlušnih stanovnika pa se tako među njima našla i sprava kojom je ubijen, ali najprije i mučen, Matija Gubec iz Seljačke bune.

Prostor u kojem se muzej nalazi nije velik da hodate satima beskrajnim hodnicima, već ima pet prostorija: hodnik za ulaz, blagajna sa simpatičnim tetama, polukružni hodnik, odvojena prostorija i rekonstrukcija tamnice u koju možete zatvoriti svoju bolju polovicu i jednu minutu uživati u maloj osveti, dok se druga osoba lagano hladi na 0 celzijevih stupnjeva uz sjene svijeća na zidovima.

 

Totalno drukčiji od drugih

Ali, uz sve formalnosti koje muzej mora zadovoljavati, Tortureum je ipak drukčiji od drugih, jer vaš vodič ste upravo Vi. Na samoj blagajni simpatična teta vam da ulaznicu i – tablet. Svaka osoba dobije tablet kojim očitava bijele naljepnice zalijepljene pokraj svake izložene sprave i tablet sam priča priču ili ju vi pričate svojim prijateljima, čitajući tekst o određenom predmetu koji vam se pojavi na ekranu.

foto: Ramona Ščuric

foto: Ramona Ščuric

Uz tekst muzej se potrudio prikazati, ne samo riječima, već i slikama i video uradcima koji prikazuju samu primjenu pojedine sprave na čovjeku. Puno je drugačiji vizualni doživljaj; kada nam netko ispriča što se događalo tada, ne doživimo toliko realno jer je teško zamisliti uopće takve scene u glavi, sve dok ne pogledate sliku i/ili video od kojih vam se naježi svaka dlaka na tijelu.

Ali, uz vizualni sadržaj, muzej se može pohvaliti i audio sadržajem kojim je opremljen cijeli prostor muzeja. Koliko utjecaja ima imaju zvukovi i krikovi iz srednjeg vijeka, prosudite sami. (video uradak – zvukovi snimljeni u muzeju)

 

Kol’ko ‘oće za to?

Svaki neponovljiv i jedinstveni doživljaj ima svoju cijenu, a za ovaj studenti trebaju odvojiti 25 kuna uz predočenje indeksa ili iksice. Zato, ako ste ikada imali želju ili vam je srednji vijek bio najdraže razdoblje ljudskog vremena, ako vam je dosta kina i silnih kava, svakako posjetite Muzej torture jer ne postoji još jedan takav u Hrvatskoj, a bit će i slika za fejs kakve nitko nema.

foto: Ramona Ščuric

foto: Ramona Ščuric

 

Tortura među nama

Na samom kraju, pri izlasku iz tamnice, postavljen je tablet s audiovizualnim sadržajem te na taj način žele osvijestiti ljude o torturi koja se nije prestala događati ni danas, bila ona fizička ili psihička. U audiovizualnom obliku Torterum će vam za kraj postaviti pitanje: „does the human race desirve to survive?“.

Možda nemate odgovor na to pitanje, ali ćemo vam mi za kraj umjesto pitanja, dati jedan stih od grupe Iron Maiden, iliti Nurnberške djevice.

„Woe to you, Oh Earth and Sea, for the Devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short…

Let him who hath understanding the number of the beast for it is a human number, its number Sic hundred and sixty six“

 

 

Ramona Ščuric

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.