ISPRINTANA KUĆA!?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Pixabay

 

Pojavu 3D printera neki su nazvali početkom Treće industrijske revolucije. Jedan su od glavnih segmenata moderne tehnologije koji će znatno promijeniti svakodnevni život ljudi. Njihova pojava nije novost ali je zanimljivo pratiti njihov utjecaj na industriju.

 

3D pisači su prema definiciji uređaji koji od određenih materijala (ponajviše plastike) mogu proizvesti čvrste dijelove i proizvode bilo kojeg geometrijskog oblika prethodno dizajniranog na računalu. Nastali su još 1980-tih, a jedna od glavnih osoba zaslužnih za njihovu komercijalizaciju je Chuck Hall, suosnivač tvrtke 3D Systems.

 

Glavna je prednost 3D printanja njegova brzina i jednostavnost, ali i mogućnost izrade predmeta od kombinacije različitih materijala.

 

3D ispis je našao primjenu u puno područja; primjerice u dizajnu i primijenjenoj umjetnosti, gdje omogućava izradu 3D modela u ranoj fazi razvoja proizvoda, u medicini  omogućava izradu anatomski točnih modela i replika specifičnih za pojedinog pacijenta i medicinsko stanje.

 

Novi dokaz kako 3D tehnologija može biti sjajan saveznik u raznim segmentima dolazi iz ruske kompanije Apis Cor. Kompanija je zahvaljujući 3D printeru uspjela izgraditi kuću u samo 24 sata. Kuća koju su izgradili ima 37 metara kvadratnih, a njezina je izgradnja koštala oko 10 000 dolara. Kuća ima hodnik, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu sa svim potrebnim priključcima za vodu i struju. Graditelji tvrde kako kuća ima vijek trajanja od 175 godina te da može izdržati sve nepovoljne vremenske uvjete. Najveća prednost koju ističe Apis Cor, u odnosu na druge koji su se okušali u printanju kuća,  jest da je njihov printer mobilan i može izgraditi objekt na željenoj lokaciji umjesto da se najprije proizvode dijelovi i potom dopremaju na mjesto gdje se sklapaju u kuću.

 

Zavirite u prvu isprintanu kuću:

Izvor: youtube.com

 

“Želimo promijeniti mišljenje da gradnja ne može biti brza, ekološki prihvatljiva, efikasna i istovremeno pouzdana. Naš je cilj da postanemo najveća međunarodna građevinska kompanija koja će rješavati problem sa smještajem diljem svijeta”, rekao je Chen-yun-tai, osnivač kompanije.

Izvor: apis-cor.com

Očito je da i u građevinarstvo ulazi u novu eru i vjerojatno će metode gradnje koje danas poznajemo vrlo uskoro postati stvar prošlosti.

 

Lara Lovrek

 

Izvori:

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/revolucionarno-za-samo-24-sata-pomocu-3d-printera-izgradjena-cijela-kuca—468809.html

http://www.womeninadria.com/3d-printanje-od-ideje-proizvoda-u-nekoliko-minuta/

http://www.fpz.unizg.hr/prom/?p=5111

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija/za-24-sata-pomocu-3d-printera-izgradjena-cijela-kuca/170303100

https://lider.media/aktualno/video-3d-kuca-isprintana-u-jednom-danu-za-10-000-dolara/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.