ISTANBULSKA KONVENCIJA: BIT JE ZAŠTITA ŽENA OD NASILJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U zadnjih nekoliko tjedana aktualno pitanje je Istanbulska konvencija, dokument, ali prije svega međunarodni ugovor koji se zalaže za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama. S obzirom da je Istanbulska konvencija međunarodni ugovor, jači je od državnih zakona, a na njezinu ratifikaciju čeka se već tjednima. Unatoč tome što su dokument ratificirale naše susjedne zemlje Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija i Crna Gora, hrvatski saborski zastupnici odugovlače ovaj proces.

Izvor:moroccoworldnews.com

Naime, osim temeljnog problema nasilja nad ženama, uz Istanbulsku konvenciju povezale su se i druge ‘aktualne’ teme poput rodne ideologije, istospolnog braka i trećeg spola, piše 24sata. No, istina je da se rodna ideologija u konvenciji nigdje ne spominje, već samo rod kao uloga što postoji deset godina u hrvatskom zakonodavstvu. Također, u konvenciji se nigdje ne spominje treći spol, kao ni istospolni parovi. U Hrvatskoj postoji institut životnog partnerstva za istospolne parove, no on neće biti legaliziran konvencijom.

Oglasio se i potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip koji je dao do znanja  da Konvencija u nekim državama izaziva oštre javne rasprave u u kojima se iznose netočna tumačenja, primjerice, u vezi s uporabom i prijevodom riječi rod, piše 24sata.

  • U konvenciji se radi o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama bez skrivenih namjera. Ona nije instrument uobličavanja percepcije roda – izjavio je Ansip.

Hrvatska Demokratska Zajednica i premijer Andrej Plenković idu prema ratifikaciji konvencije unatoč tome što neće dobiti podršku nekih svojih zastupnika poput Davora Ive Stiera, Milijana Brkića, Josipa Đakića… Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podržava konvenciju, te naglašava kako je meritum stvari zaštita žena i djece u obitelji od nasilja.

Prvi potez je na Vladi koja treba napraviti tzv. interpretativnu izjavu o Istanbulskoj konvenciji u kojoj će se definirati sve ‘nesuglasice’ koje stoje u njoj.

U Hrvatskoj je u zadnjih sedam godina (od 2010. do 2017. godine) ubijeno čak 156 žena, a samo jedna od njih pet prijavit će to nasilje. Zbog toga treba napomenuti kako je jedini i pravi cilj konvencije očuvati skladnu obitelj u kojoj nema nasilja nad slabijima.

 

 

Astrid Čada

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.