#ITALIJA: Božanstveni napitak

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tijekom antičkog doba vino je imalo značajnu ulogu u kulturi jer se vjerovalo da je riječ o napitku koji su bogovi dali ljudima. Postojali su mnogi rituali i običaji kako bi se iskazala zahvalnost. Prema mitologiji, grčki bog vina Dionis otkrio je Grcima tajnu uzgoja vinove loze.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/stefz/1343489834/in/photolist-33HJHQ-33HJJb-6WfPTR-dfGBwX-78vPCk-5UZ

Izvor: https://www.flickr.com/photos/stefz/1343489834/in/photolist-33HJHQ-33HJJb-6WfPTR-dfGBwX-78vPCk-5UZ

Kasnije su Rimljani prihvatili boga vina i plodnosti te ga nazvali Bakus.
Vinova loza jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu, koja datira iz neolitika, poznata kao divlja biljka sa sočnim plodovima. Dok je vinogradarstvo i proizvodnja vina započela oko 4000 godine prije Krista u vrijeme starih civilizacija poput Mezopotamije i Egipta, gdje su pronađeni različiti dokazi o uzgoju vinove loze.
Vinova loza je kroz povijest imala važnu ulogu i u medicini zbog svoje ljekovitosti. Lišće se koristilo za bolove, zaustavljanje krvarenja i hemoroide. Nezrelo grožđe za grlobolju, tuberkulozu, zatvor i dehidraciju, a zrelo grožđe za liječenje raka, kolere, velikih boginja, mučnine, infekcija kože i očiju te bolesti jetre i bubrega.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:Uva,_Olivetrees,_Oaks,_Vineyards.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:Uva,_Olivetrees,_Oaks,_Vineyards.jpg

Proizvodnja vina na današnjem području Italije započela je prije kojih sedam tisuća godina, zahvaljujući antičkim Grcima koji živjeli na Siciliji te uzgajali vinovu lozu i proizvodili ovo božansko piće. Grčka je jedna od najstarijih zemlja u Europi koja se počela baviti vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Tek u 2. stoljeću poslije Krista, Rimljani preuzimaju proizvodnju vina, koja postaje sve veća.
Osnivaju ogromne plantaže vinograda uz obalna područja te razvijaju nove tehnike proizvodnje i skladištenja u bačvama i bocama. No, u početku je vinogradarstvo bilo zabranjeno izvan granica Italije. Dok je izvoz vino bio dopušten samo u provincijama u zamjenu za robove. Nakon što je zakon ukinut, kultura uzgoja vinove loze proširila se ostatkom Europe, pogotovo na područje današnje Francuske i Španjolske.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:ItalianWineRegions.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:ItalianWineRegions.jpg

Danas je Italija jedan od najvećih svjetskih proizvođača vina s bogatom povijesnom kulturom uzgoja i proizvodnje vina. Postoji više od 350 sorti grožđa i više od milijun vinograda diljem Italije. Vino se proizvodi u dvadeset talijanskih regija- Pijemont, Lombardija, Valle d’Aosta, Ligurija, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Toskana, Emilia-Romagna, Marke, Lazio, Abruzzo, Umbrija, Molise, Apulija, Basilicata, Sardinija, Sicilija, Kampanija i Kalabrija.
Najpopularnije sorte bijelog grožđa:
• Pinot sivi
• Trebiano
• Garganega
• Cortese
• Muškat
• Verdicchio
• Fiano
• Arneis
• Vermentino
Najpopularnije sorte crnog grožđa:
• Sanđoveze
• Nebiolo
• Barbera
• Lambrusco
• Montepulciano
• Amarone
• Valpolicella
• Primitivo
• Negroamaro

 

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:Toscana_igt_wine.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_wine#/media/File:Toscana_igt_wine.jpg

Postoji i nešto što se zove Super toskansko vino. Riječ je o terminu koji su vinari uveli sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao naziv za vina iz Toskane proizvedena od sorti grožđa (merlot, sauvignon i syrah) koje nisu pripadale standardima talijanske klasifikacije vina (DOC i DOCG). Stoga je 1992. godine uvedena još jedna klasifikacija pod nazivom IGT (Indicazione Geografica Tipica). U toj kategoriji se nalaze vina izrazito visoke kvalitete.

 

VINO COTTO I VINCOTTO

Izvor: https://it.wikipedia.org/wiki/Vino_cotto#/media/File:Vino_cotto.JPG

Izvor: https://it.wikipedia.org/wiki/Vino_cotto#/media/File:Vino_cotto.JPG

Vino cotto i Vincotto su dva tradicionalna i vrlo popularna proizvoda koje jedino povezuje naziv (kuhano vino), mošt i duga tradicija proizvodnje još iz Antičkog doba. Vino cotto je posebna vrsta vina crvene boje i slatkog okusa, karakteristično za regije Abruzzo i Marke.
Proizvodi se od mošta (različite sorte grožđa) te se često dodaje i komina, koja je ostala od pripreme vina. Mošt se kuha u velikom kotlu 24 sata kako bi se postigao određeni okus, miris i aroma. Zatim se sprema u drvene bačve najmanje godinu dana kako bi fermentiralo.
Vincotto je tamno crveni, gusti te slatki sirup, omiljen dodatak sirevima, rižotu, jelima od divljači, peradi i raznom pečenju te se koristi u pripremi slastica i napitaka. Proizvodi se u regijama Emilia Romagna, Veneto, Lombardija, Apulia i Marke.
Priprema se od nefermentiranog mošta (različite sorte grožđa), koji se lagano kuha nekoliko sati dok se šećer ne karamelizira i dobije potrebna gustoća. Nakon što se ohladi, skladišti se na nekoliko godina radi dozrijevanja. U našim krajevima, odnosno u Dalmatinskom području, krije se pod nazivom varenik.

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.