#ITALIJA: Jedinstvene delicije s Apeninskog poluotoka

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Italija je poznata i po proizvodnji raznovrsnih sireva, od kojih je većina stekla svjetsku slavu. Za proizvodnju sireva zaslužni su stari Rimljani koji su prvi razvili tehnike za starenje i skladištenje sireva na duži vremenski period.
Zbog svoje kvalitete i jedinstvenosti nose oznake geografske i tradicijske posebnosti koje dodjeljuje Europska unija. Svaki sir ima karakteristični okus, miris i izgled po čemu se razlikuje od ostalih. Postoji više od 500 vrsta, po čemu je Italija jedan od najvećih svjetskih proizvođača sireva.

Izvor: http://www.discoveritalianfood.com/italian-cheeses.html

Izvor: http://www.discoveritalianfood.com/italian-cheeses.html

GORGONZOLA

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Gorgonzola_(cheese

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Gorgonzola_(cheese

Gorgonzola je jedan od najstarijih pljesnivih sireva na svijetu koji već stoljećima intrigira svojim orašastim okusom, mekom teksturom i zanimljivom plavo-bijelom bojom. Zbog čega je i zaštićen oznakom izvornosti (PDO), što znači da se prava gorgonzola isključivo proizvodi u određenim provincijama (Navara, Bergam, Milan, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lodi, Lecco, Pavia, Varese, Vercelli, Verbano-Cussio-Ossola, Casale Monferrato).
Priprema se od neobranog kravljeg mlijeka te su potrebna tri do četiri mjeseca da potpuno sazrije. O starosti sira ovisi i okus, što je stariji okus je oštriji. Također postoje i dvije vrste, slatka gorgonzola (Gorgonzola Dolce) te pikantna (Gorgonzola Piccante/Naturale/Montagna). Može se jesti kao umak s tjesteninom i palentom, u rižotu, topljen na pizzi, u salatama. Riječ je o siru koji se odlično slaže u skoro svim kombinacijama.

 

MASCARPONE

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Mascarpone

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Mascarpone

Mascarpone je omiljen kremasti sir slastica kojima daje poseban okus, poput popularnog talijanskog kolača tiramisu. Potječe iz Lombardije u kojoj je specijalitet te glavna namirnica većine jela i slastica. Smatra se da je nastao krajem 16. ili početkom 17. stoljeća iz sirutke mladog sira pod nazivom mascarpa. Nosi oznaku tradicionalnog regionalnog prehrambenog proizvoda (TSG), što znači da se od sličnih proizvoda razlikuje po posebnim namirnicama ili po tradicijskoj proizvodnji.

 

MOZZARELLA

Izvor: http://homecooking.about.com/od/cookingfaqs/f/faqmozzarella.htm

Izvor: http://homecooking.about.com/od/cookingfaqs/f/faqmozzarella.htm

Mozzarela je još jedan svjetski poznat talijanski polutvrdi sir zanimljivog oblika koji ovisi o metodi proizvodnje. Druga posebnost je mlijeko bivola od kojeg se priprema, što joj daje poseban okus i miris. Danas se proizvodi i od kravljeg mlijeka, ali prava talijanska mozzarella nosi naziv Mozzarella di Bufala Campana.
Iz tog razloga zaštićena je oznakom podrijetla (PDO), što znači da se može jedino kao takva proizvoditi u regijama Campania, Lazo, Apulia i Molise. Također, kao i mascarpone nosi oznaku tradicionalnog prehrambenog proizvoda (TSG), zbog svog tradicionalnog recepta. Smatra se da je nastala tijekom 15. stoljeća u regiji Campania, a naziv je dobila po metodi proizvodnje. Riječ mozzarella je umanjenica od riječi mozzare (odrezati).
Mozzarella je uglavnom bijele boje, ali ovisno o prehrani životinja može biti i žućkaste boje. Jedan je od glavnih sastojaka popularne talijanske salate caprese, a koristi se u mnogim pizzama te jelima od tjestenine.

 
PARMIGIANO – REGGIANO

Izvor: http://www.lifeinitaly.com/food/cheese.asp

Izvor: http://www.lifeinitaly.com/food/cheese.asp

Danas se za većinu tvrdih zrnatih sireva koristi naziv parmezan, dok onaj pravi dolazi iz talijanskih regija Parmo i Reggio Emilia pod nazivom Parmigiano-Reggiano. Omiljen je dodatak mnogim jelima poput tjestenine, rižota, juha, salata, a najtvrđi komadići kore mogu se peći i poslužiti kao grickalica.
Također je zaštićen oznakom podrijetla (PDO), pa samo sirevi proizvedeni u ovim regijama mogu nositi naziv Parmagiano-Reggiano, dok za slične sireve može se koristiti samo naziv parmezan. Prema legendi, nastao je tijekom Srednjeg vijeka u Reggio Emilia, pa se proizvodnja proširila na regiju Permo, odakle i dolazi naziv sira. Parmagiano je pridjev za Parmo, a reggiano za Reggio Emilia.

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.