#ITALIJA: Kuhinja koja je osvojila svijet

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Izvor: https://www.flickr.com/photos/whizzer/6078030705/in/photolist-ag6uLR-6pPc2T-arWmt5-aDmRtB-mAk6Ax-cteNks-jfUDfz-bsjL2

Izvor: https://www.flickr.com/photos/whizzer/6078030705/in/photolist-ag6uLR-6pPc2T-arWmt5-aDmRtB-mAk6Ax-cteNks-jfUDfz-bsjL2

Zemlja tjestenine, pizze, vina i sira smjestila se na jugu Europe. Osim po značajnom doprinosu u književnosti, umjetnosti i znanosti, ova mediteranska zemlja poznata je po jednoj od najpopularnijih kuhinja na svijetu. Riječ je o svima dobro poznatoj talijanskoj kuhinji u čijim smo mirisima i okusima već nebrojeno puta uživali. Talijansku kuhinju krasi regionalna raznolikost te obilje različitih okusa koji ju čine tako posebnom i jedinstvenom.
Na razvoj talijanske kuhinje utjecale su mnoge društvene te političke promjene koje su se događale tijekom stoljeća. Iako je Italija vrlo mlada država jer se formirala tijekom 19. stoljeća, njezina kuhinja vuče korijene još iz Antičkog doba, točnije iz 4. stoljeća prije Krista. U to vrijeme u Italiji su živjeli brojni narodi poput Etruščana, Kartažana, Feničana Itala, Latina te Grka na Siciliji, koji su pripremali jednostavna jela.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italy

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Italy

Tada je i nastala prva poznata antička kuharica koju je napisao Grk po imenu Archestratus iz Sirakuze. Riječ je o didaktičkoj pjesmi pod nazivom Hedypatheian (Raskošan život), koja je pisana u poznatom heksametru te se sastoji od 62 odlomka. Sadrži savjete o upotrebi najkvalitetnijih namirnica, gdje pronaći najbolju mediteransku hranu te kako pripremiti ribu na jednostavan način.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius

https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius

Tijekom Rimskog Carstva mijenja se dotadašnji oblik te talijanska kuhinja dobiva dodatnu notu. Rimljani uvode različite začini i bilje te se počinje proizvoditi kruh i tjestenina, a sa Sicilije počinju uvoziti sir jer su Sicilijanci glasili za najbolje proizvođače sireva. Također su uzgajali koze, sadili artičoke i poriluk te uveli nove tehnike pripreme hrane. U 1. stoljeću Marko Gavije Apikus napisao je De re coquinaria, prvu rimsku kuharicu, koja sadrži oko 470 recepata.

Nakon raspada Carstva dolazi do podjele na regije koje formiraju svoje tradicije. Tako na sjeveru prevladava rižoto, središnji dio je poznat po tortelinima, a na jugu se pripremaju famozne pizze. Na talijansku kuhinju utjecali su i Arapi koji su u 9. stoljeću napali Siciliju i tako donijeli dio svoje kuhinje poput riže, badema i špinata. Dok su Normani donijeli cassarole i bakalar tijekom 12. stoljeća.

 

 
Značajne promijene dogodile su se tek otkrićem Novog svijeta kada se potpuno definirala talijanska kuhinja kakvu danas poznajemo. Namirnice poput rajčica, krumpira, paprika i kukuruza postale su temeljne namirnice ove kuhinje. Naime, i talijanska gastronomija ostvarila je svoj utjecaj diljem svijeta. Tako se mnoga jela poput pizze, tjestenine i lazanja pripremaju u sjevernoj i južnoj Africi, Filipinima, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Kanadi, SAD-u, Meksiku, Argentini, Brazilu te Venezueli.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_dishes

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_dishes

Tri riječi su dovoljne za opisivanje ove kuhinje, a to su jednostavnost, kvaliteta i zdravlje. Jela se pripremaju od minimalno četiri do maksimalno osam namirnica. Izrazito se pazi na kvalitetu namirnica, kvalitetu pripreme te kvalitetu prezentacije jela. Ono najvažnije, talijanska kuhinja jedna je od najzdravijih na svijetu, zahvaljujući svojoj mediteranskoj kulturi pripreme hrane.
Velika popularnost i značajnost talijanke kuhinje krije se u njezinom oslanjanu na tradicijske proizvode, od kojih mnogi nose i oznaku geografskog podrijetla (PGI) poput vina i sireva. Uz vino i sireve kojih ima više od 400 vrsta, espresso te suhomesnati proizvodi čine važan dio talijanske gastronomije. Također, veliku ulogu imaju i začini poput origana, timijana, peršina, ružmarina, bosiljka i kadulje, koji jelima daju prepoznatljiv okus i miris.

 

No, namirnice i jela razlikuju se od regije do regije. Na sjeveru prevladava punjena tjestenina, palenta, rižoto, riba, svinjetina, krumpiri, rajčice, kukuruz, razni sirevi te maslac. U središnjem dijelu jedu se različite vrste mesa, pogotovo divljač. Zatim riba, rajčice, pekorino sir, tjestenina u umaku od mesa te svinjska mast. Na jugu se jede umak od rajčica, paprike, masline, češnjak, artičoke, kapare, patlidžani, tikvice, maslinovo ulje te sir riccota. Od ribe su najpopularniji inćuni, sardine i tuna.

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.