#ITALIJA: Salute

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Talijani se ne ponose samo sa svojim vrhunskim vinom, već i velikim izborom likera te žestokih pića. Kao i hrana, pića imaju važnu ulogu u talijanskoj gastronomiji jer svaki obrok počinje i završava alkoholnim pićem. Postoji podjela na aperitive koji se konzumiraju prije jela te na digestive koji se piju poslije jela. Osim alkoholnih napitaka, postoji kultni espresso, neizostavan napitak talijanske kulture.

ESPRESSO

Ispijanje kave također je dio i talijanske kulture, ali ne bilo kakve već espressa. Riječ je o kavi s jakom, finom i bogatom aromom koju krasi čvrsta i postojana pjena smeđe boje. Talijani piju espresso nekoliko puta na dan, uglavnom poslije doručka, ručka i večere.
Priprema se u posebnom aparatu u kojem dolazi do savršenog spoja kipuće vode i mljevenih zrna kave iz kojeg nastaje ovaj savršeni napitak omiljen i izvan granica Italije. Espresso je najpopularnija vrsta kave koja se poslužuje u kafićima i restoranima. Više od sto godina espresso je dio talijanske kulture u kojoj Talijani svakodnevno uživaju.
Ovaj način pripreme kave nastao je početkom 20. stoljeća u Milanu, kada je Luigi Bezzera osmislio aparat za brzo pripremanje kave koja se odmah poslužuje. Bezzera je unaprijedio aparat za espresso Angela Morionda iz 1884. godine. No, za široku komercijalnu upotrebu zaslužan je Desiderio Pavoni, koji je započeo industrijsku proizvodnja aparata za espresso.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso

VRSTE:
• Macchiato (espresso s malo mlijeka ili pjene)
• Cappuccino (espresso s mlijekom i pjenom)
• Caffe Latte (malo espressa s vrućim mlijekom)
• Ristretto (priprema se s manje vode te je jačeg okusa)
• Mocha (espresso s čokoladom i mlijekom)
• Bicerin (kombinacija cappuccina i vruće čokolade )

 

LIMONCELLO

Ovaj odličan napitak od limuna, najpopularnije je tradicionalno talijansko piće. Limoncello je jedno od alkoholnih piće koje se poslužuje kao digestiv poslije jela jer se smatra da takva pića potiču probavu. Ovo piće s juga Italije, priprema se od korice posebnih Femminello St. Teresa limuna, poznatijih još kao Sorrento ili Sfusato limuni.
Limoncello se dobije tako što se kora pomiješa sa šećerom, vodom i čistim alkoholom (etanol). Postoji još nekoliko vrsta ovog pića koji se pripremaju od pistacija (pistachiocello), dinje ( meloncello), jagoda (fragoncello) i mlijeka (crema di limoncello).

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Limoncello

 

 

 

AMARO

Nakon teške hrane najbolje rješenje je Amaro, talijansko piće orašastog okusa. Amaro je alkoholno piće koje se poput Limoncella poslužuje kao digestiv. Njegova tajna krije se u raznolikom bilju, cvijeću, korama, koricama citrusa i korijenju koje se koristi za pripremu.
Neke od bilja i korijenja su cimet, kardamom, šafran, gorčica, menta, siriš, matičnjak, lišće artičoke, anis, kinin, đumbir, timijan, pelin, smreka, kadulja, komorač i rutvica. Bilje se pomiješa sa šećerom, čistim alkoholom ili vinom te se čuva u bačvama ili bocama. Najčešće se pije s ledom i limunom ili s tonikom.
Postoje nekoliko vrsta Amara, a najpoznatiji su Averna, Ramazzotti, Lucano, Montenegro i Cynar. Također, važno je razlikovati Amaro od Amaretta, slatkog alkoholnog pića koje se priprema od badema, marelica ili kombinacije jednog i drugog.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Amaro_(liqueur)

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Amaro_(liqueur)

CAMPARI
U talijanskoj gastronomiji postoji i veliki broj različitih alkoholnih pića koja se poslužuje kao aperitiv prije jela. Jedan od njih je i vrlo popularan Campari, piće gorkastog okusa karakteristične tamno crvene boje. Najčešće se koristi za pripremu raznih talijanskih koktela poput Negroni i Americano.
Campari nastaje miješanjem različitog bilja i voća s vodom i alkoholom te se uglavnom poslužuje s ledom, limunom i gaziranom vodom. Proizveden je 1860. godine u gradu Novara, a ime je dobio po osnivaču Gaspare Campariju. U početku se dodavao karmin koji se dobivao od košenil kukaca, za tamno crvenu boju.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Campari

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Campari

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.