#ITALIJA: Simbol uživanja i druženja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrana ima vrlo važnu ulogu u talijanskoj kulturi i svakodnevici. Obroci na neki način predstavljaju društveni događaj, odnosno vrijeme za druženje s obitelji i prijateljima, zbog čega traju duže nego u ostalim kulturama. Tako u vrijeme blagdana gozba može trajati i nekoliko sati jer to je vrijeme uživanja u hrani, ali i druženju.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/16937452157/in/photolist-rNGSrc-nsQn1Y-cUw7yf-f2M2CS-9j5P4T-8rE2n4-9juEda-pvM5o1

Izvor: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/16937452157/in/photolist-rNGSrc-nsQn1Y-cUw7yf-f2M2CS-9j5P4T-8rE2n4-9juEda-pvM5o1

Tradicionalno se obroci sastoje od nekoliko slijedova. Prvo je aperitiv (aperitivo), koji uključuje alkoholna pića poput Campari, Vermouth i Prosecco. Zatim slijedi hladno ili toplo predjelo (antipasto) te prvo jelo (primo) kao što je juha, tjestenina ili rižoto. Glavno ili drugo jelo (secondo) uključuje ribu ili meso uz koje se poslužuje prilog (contorno), može biti salata ili kuhano povrće.
Nakon glavnog jela poslužuje se sir i voće (formaggio e frutta) te kolači i keksi (dulce) kao desert. Na kraju se pije kava (cafee) te digestiv (digestivo), odnosna alkoholna pića za koje se smatra da potiču probavu nakon jela poput amaro i limoncello. U današnje vrijeme, svakodnevni obroci se sastoje samo od prvog i drugog jela te deserta, dok se tradicionalni obrok priprema u posebnim prilikama i svečanostima.
Talijani dan započinju laganim doručkom koji se sastoji od kave s mlijekom (caffellatte) ili cappuccina, kruha, maslaca i džema. Ručak (il pranzo) i večera (la cena) sastoje se od sličnih jela. Sadrže prvo i drugo/glavno jelo, prilog, sir i voće te desert. Također još postoji užina prije ručka (spuntini) te prije večere (merende) koje se uglavnom sastoje od kruha s preljevima poput bruschetta, focaccio ili palente.

 

Izvor: https://www.flickr.com/photos/dgmckelvey/9030331733/in/photolist-5cErAB-5z2svn-aq3YzK-bSZ596-qSGpB1-edsSVe-eLbdo

Izvor: https://www.flickr.com/photos/dgmckelvey/9030331733/in/photolist-5cErAB-5z2svn-aq3YzK-bSZ596-qSGpB1-edsSVe-eLbdo

Diljem Italije pronaći ćete i specijalizirane lokale za određenu vrstu namirnica, jela ili proizvoda, u kojima se poštuje tradicija te kvaliteta pripreme. Stoga, svakako posjetite neke od njih te uživajte u odličnim talijanskim proizvodima.
• Bar/Caffe (poslužuje se kava, gazirani i prirodni sokovi te alkohol)
• Birreria (bar u kojem se poslužuje pivo)
• Bruschetteria (primarno se poslužuje bruschetta; kruh s različitim namirnicama i začinima)
• Gelateria (slastičarnica u kojoj se poslužuje sladoled)
• Polenteria (lokal u kojem se poslužuju jela od palente)
• Paninoteca/Panineria (trgovina u kojoj se prodaju sendviči)
• Rosticceria (restoran brze hrane )
• Spaghetteria (lokal u kojem se poslužuju jela od tjestenine)
• Ristorante (klasični restoran s različitom ponudom jela)
• Trattoria (bistro s niskim cijenama i neformalnom atmosferom)

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.