Izazov generacije za izabranike Željka Babića

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.telegram.hr

www.telegram.hr

Hrvatski rukometaši se nakon bronce s Europskog prvenstva u Poljskoj okreću novom velikom izazovu. Izabranike Željka Babića nakon veličanstvene igre i lijepog dočeka početkom veljače očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju. Hrvatska je smještena u, po mnogima, najtežu kvalifikacijsku skupinu u danskom Herningu gdje će igrati protiv domaćina te Bahreina i Norveške.

Upravo će tim redoslijedom od osmog do 10. travnja rukometna reprezentacija igrati svoje utakmice u dvorani gdje je 2014. godine igrana završnica Europskog prvenstva. Izbornik je sve igrače na raspolaganje dobio tek u nedjelju navečer zbog obaveze igrača u završnici regionalne SEHA lige koja je završena u Varaždinu. Prvo je mjesto osvojio mađarski Veszprem, a iz tog kluba na popisu izbornika nalazi se samo Ivan Slišković.

Nakon dugo vremena na listi pozvanih nema Mirka Alilovića, prvog vratara reprezentacije. Njegov je izostanak najveće iznenađenje izbornika Babića za travanjsku akciju. Ipak, razlozi Alilovićevog izostanka nisu rukometni, već obiteljski. Njegova loša forma na reprezentativnim vratima odrazila se na vratarevu obitelj što Mirko više nije mogao trpiti. Rukometni ljubitelji ne moraju očajavati jer će gol reprezentacije čuvati Ivan Stevanović i Filip Ivić, sjajni dvojac Zagreba te Ivan Pešić koji je nakon dugo vremena dobio pravu priliku na vratima izabrane vrste.

www.index.hr

www.index.hr

Od igrača kojih nije bilo u Poljskoj, tu su srednji vanjski Zagreba Domagoj Pavlović i veteran Denis Buntić, ‘razarač’ iz poljskog prvaka Kielcea. Izbornik Babić apostrofirao ga je kao igrača koji je u prošlosti znao nanijeti veliku štetu Dancima s kojima Hrvatska otvara natjecanje u petak od 20:30.

U odnosu na nedavno Europsko prvenstvo, u reprezentaciji se nije mnogo toga promijenilo. Očekivanja nisu povećana, stoji se čvrsto na zemlji, a čelni čovjek hrvatskog rukometa Zoran Gobac napominje kako neodlazak u Rio ne bi bio neuspjeh za ovu generaciju. Uistinu, Hrvatska se na skandinavskom tlu protiv Norveške i Danske ne može smatrati favoritom, no ova se reprezentacija zbog svojih nedavnih igara te igračkog rostera ima pravo nadati velikim stvarima u Herningu.

Svi igrači su zdravi, euforija navijača nakon Eura produbljena je odličnom formom rukometaša Zagreba i zbilja bi se neuspjehom smatrao neodlazak rukometaša na Olimpijske igre koje su dva puta osvajali. Posljednji puta nisu sudjelovali davne 2000. godine u Sydneyu. Jedinom ‘sigurnom pobjedom’ u skupini može se smatrati utakmica protiv Bahreina, a vjerojatno je za očekivati kako će zadnji susret protiv Norveške odlučivati o drugom putniku u Rio. Na prošlom prvenstvu Europe Hrvatska je od ‘Vikinga’ izgubila u skupini, dok je bolja bila u dvoboju za broncu.

Filip Ožbolt

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.