IZAZOV MODERNE U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Galeriji Klovićevi dvori održala se izložba koja predstavlja „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“. Naime, izložba se otvorila 9. veljače i trajala sve do 7. svibnja ove godine. Taj Izazov je po prvi put istodobno predstavljao djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture, arhitekture i primijenjene umjetnosti.

foto: www.gkd.hr

 

Izloženo je  stotinjak važnih djela austrijskih i hrvatskih umjetnika koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće formirali novi umjetnički izričaj u okviru europskog fin de siècla. Radi se o djelima Gustava Klimta, Kolomana Mosera i Karla Molla usporedno postavljena s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana i Ivana Meštrovića. Oni su u to vrijeme značajno utjecali na mladu generaciju hrvatskih umjetnika i arhitekata.

Ti su autori svojim djelima prenijeli secesijski stil u Zagreb iz Beča, njegove središnjice. Zagreb u to vrijeme doživljava svoj kulturni i umjetnički razvoj. Secesijski umjetnički pokret je obilježio hrvatske umjetnike koji su, zahvaljujući svojim europskim referencijama, bili pokretači novih smjernica u umjetnosti na prijelazu stoljeća.

 

foto: www.gkd.hr

Hrvatski i austrijski umjetnici secesije na ovoj su izložbi predstavljeni komparativnom metodom kako bi se što bolje ocrtao duh vremena. Uz to, takvim se pristupom ukazuje i na neraskidive umjetničke i kulturne veze između dviju zemalja. Djela koja su prikazana nastala su u vrijeme u kojemu je umjetnost imala velik utjecaj u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a obilježila su ga brojna umjetnička djela zagrebačkih i bečkih umjetnika.

Izložba je nastala u suradnji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori i bečke galerije Belvedere, a neke od umjetnina posuđene su iz privatnih zbirki cijelog svijeta koje se iznimno rijetko izlažu u javnosti. Autorice izložbe su Irena Kraševac, Petra Vugrinec, Darija Alujević i Marina Bagarić. Kustosice projekta su Petra Vugrinec i Iva Sudec Andreis.

 

Ena Dumenčić

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.