IZGUBLJENA GENERACIJA – povratak u prošlost kako bi se lakše kročilo u budućnost

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izgubljena generacija pojam je koji se nerijetko čuje. Označava skupinu američkih pisaca koji su nakon Prvog svjetskog rata, 20-ih godina prošlog stoljeća, otišli u Europu. Okupili su se posebno u Parizu, koji je tada postao veliko okupljalište pisaca u inozemstvu zbog svoje liberalnosti i otvorenosti. No, neću pričati o toj izgubljenoj generaciji već o radijskoj emisiji koja već dugi niz godina uspješno korača splitskim radijskim eterom.

Emisija se uglavnom bavi prošlošću, uz pomoć starih članaka iz arhive Slobodne Dalmacije te poezije samog voditelja ujedno i autora. Zanimljivost ove emisije jest u tome što radijski voditelj svaku emisiju započne sa svojom posebnom pričom (anegdotom) iz djetinjstva. Zbog raznih tema na koje su slušatelji u Dalmaciji zaboravili u ovom stresnom 21. stoljeću, ova emisija postala je vrlo popularna!

Izvor: Radiodalmacija.hr

Urednik i voditelj emisije je Damir Duplančić. Svoj doprinos emisiji uvijek objašnjava rečenicom “Uživam u povratku u prošlost jer tako lakše kročim u budućnost”. Na temelju tema iz ove emisije nastale su brojne online stranice poput facebook stranice Izgubljena generacija 58 000 ili pak instagram profila Tetetikazete.

To je nadasve kronologija jednog vremena, pojašnjenih kroz autorove stihove i pričice o djetinjstvu, igrama, odrastanju, školi, prolaznosti života i općenito uspomenama mnogobrojnih, kako ih sam Damir naziva, Izgubljenih generacija.

Izvor: kornerstar.com

Uspoređujući vremena, često kritizira današnje društvo, stavljajući naglasak na neka skromnija ali i puno poštenija,

humanija te nostalgična prošlo svršena vremena na ovim prostorima.

Ovaj članak stoga nastao je kao vapaj studenata iz Dalmacije koji studiraju u Zagrebu. Ipak, emisija nije posvećena samo ljudima iz Dalmacije, već svim Hrvatima koji sanjaju o nekim davno zaboravljenim boljim vremenima.

 

Anamarija Perdijić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.