Izložba retrospektivnog karaktera u Francuskom paviljonu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Slovenska neoavangardna grupa OHO, 9. travnja otvorila je svoju izložbu filmova u Francuskom paviljonu u Zagrebu, kao uvod u njihovu veliku retrospektivu u Ženevi koja će se održati iduće godine u suorganizaciji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde u Centre d’Art Contemporain Geneve i u MAMCO-u (Musee d’art moderne et contemporain).

OHO je slovenska neoavangardna grupa koja je bila aktivna od 1962. do 1971. godine. Ime je dobila stapanjem riječi uho i oko, što je značilo potrebu novog pogleda na svijet koji je blizak filozofiji reizma. Članovi grupe si bili izrazito aktivni, stvarajući vizualnu i konkretnu poeziju, izvodili performanse i akcije. Prva faza može se povezati s filozofijom reizma, a druga s Arte poverom, body artom, performansom, eksperimentalnim filmom, land artom, intervencijama u prirodi. Treću fazu karakterizira transcedentalni konceptualizam.

foto: www.ziher.hr

foto: www.ziher.hr

Na izložbi su se mogli vidjeti filmovi najzastupljenijeg autora Naška Križnara, potom Iztoka Geistera Plamena, Marjana Cigliča, Davida Neza i Marka Pogačnika, snimljene od 1963. do 1971., koji su dio Kolekcije Marinko Sudac.

Ono što odlikuje filmove grupe OHO je kultura mladih, hipi pokret, huliganizam, seksualna revolucija, psihodelija, underground i cijela jedna reakcija na društvena zbivanja u svijetu. Osim toga, filmovi su jednostavno snimljeni, bez puno montaže i uplitanja u narativ i bez zvuka, stoga je na dio njih dodana narodna, klasična, ali najviše rock glazba iz tog perioda.

Od ukupno pedeset filmova Naška Križnara, na izložbi je napravljen izbor od njih dvadeset i četiri. Naško Križnar je snimao i performanse članova grupe, među kojima je poznatiji “Triglav” (1968.), u kojem Milenko Matanovič, David Nez i Drago Dellabernardina utjelovljuju jedan od vrhova Alpa, jedan od simbola slovenske državnosti, formirajući se u živu skulpturu iz koje vire tri glave. Križnar je također dokumentirao brojne projekte grupe OHO montirane u dvije verzije filma ” Ljetni projekti” (1970.), od kojih će jedna verzija biti prikazana na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Nikoleta Boroje

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.