Izložba „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Umjetnički paviljon ove je godine učinio iskorak u izlaganju opusa Vlahe Bukovca. Po prvi put su se prezentirala njegova dijela uz bok slikama njegovog profesora Alexandra Cabanela, čuvenog francuskog slikara 19. stoljeća. 12 Cabanelovih dijela se po prvi put izlažu u Zagrebu, a uz to prezentirano je i 130 Bukovčevih.

U svakom gradu se uvijek izdvoje pojedinci, vizionari, oni koji su svojim idejama, znanjem, umješnošću, pa konačno i karizmatičnošću, na razne načine pridonijeli prosperitetu i ugledu svojega grada“, kaže ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić. Upravo je takav jedan pojedinac bio Vlaho Bukovac. S obzirom na to da ove godine Umjetnički paviljon obilježava jubilarnih 120 godina svoga postojanja odlučeno je centralnu izložbu godine posvetiti Vlahi Bukovcu – glavnom inicijatoru za osnivanje Umjetničkog paviljona.

 

(izvor: tportal.com)

Susret Cabanela i Bukovca

Godina je 1877. Vlaho Bukovac dolazi u Pariz kako bi se upisao na École des Beaux-Arts, u klasu profesora Alexandra Cabanela. Ali, sva mjesta su popunjena. Uporan i ambiciozan Bukovac uspijeva nagovoriti Cabanela da ga primi, ali pod jednim uvjetom – treba mu naslikati studiju iz prirode. Naslikao je svoju lijevu ruku u zrcalu i odnio profesoru. On mu je pružio ruku i prihvatio ga kao svog učenika. Ostalo je povijest.

Izložba učitelja i učenika

Kako navodi Umjetnički paviljon, Cabanelove su slike posuđene iz 5 francuskih muzeja – Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Musée d’Orsay, Paris, Musée Inguimbertine, Carpentras, Palais de Compiègne Musée et domaine nationaux, Compiègne te Musée Fabre, Montpellier koji je Umjetničkom paviljonu na ovom predstavljanju partner izložbe. Osim iz Francuske slike su stigle i iz Rusije – Državnog muzeja Ermitaž.

Na izložbi je prikazana i jedna od Cabanelovih najcjenjenijih slika – Izgubljeni raj. To je jedini zabilježeni slučaj ponavljane kompozicije u Cabanelovom opusu nakon što je izvorna slika uništena tijekom Drugoga svjetskog rata u Munchenu.

Bukovčev je opus obuhvaćen u cijelosti – od pariške, zagrebačke do praške faze. Osim već poznatih dijela javnosti mogli smo po prvi put vidjeti i neke njegove raritete. Tako se svojom grandioznošću i ljepotom istaknula Putifarova žena. Akt u prirodnoj veličini nastao je 1886. godine (još dok je Bukovac studirao u Parizu), a po prvi puta se izlaže u Hrvatskoj.

Bukovac se postupno razvijao u različitim umjetničkim smjerovima – od realizma, plenerizma (slikanja na otvorenom), impresionizma, moderne – navodi Umjetnički paviljon. Veći uspjeh postigao je 1882. slikom La Grande Iza koja se također može vidjeti na izložbi.

Iako je Bukovac bio Cabanelov učenik, nije slikao po njegovom uzoru – navodi koautor izložbe Igor Zidić za Novi list. Cabanel je slikao aristokratski, idealno, po uzoru na francusku kulturnu modu, dok je cavtatski umjetnik bio realniji, nije slikao po uzoru na učitelja već je bio svoj.

Osim prezentirane simbioze dvaju umjetnika unutar paviljona se projicira i film Bogdana Žižića koji prikazuje život Vlahe Bukovca. Tromjesečna izložba popraćena je i zanimljivim programom unutar Moderne galerije u Zagrebu, ali i kazališnom predstavom za djecu „Ruka“ koja se održava svakog ponedjeljka.

Izložba traje do 06. siječnja 2019., a s obzirom na to da je nesvakidašnji prikaz sinergije dvaju umjetnika koji su u ovom slučaju bili jedan učitelj i učenik – savjetujemo vam da ju i posjetite.

Mihaela Mihalec

 

IZVORI:

http://www.umjetnicki-paviljon.hr/portfolios/vlaho-bukovac-i-alexandre-cabanel-povijesni-susret-ucenika-i-ucitelja/

http://www.novilist.hr/index.php/Kultura/Izlozbe/Izlozba-Vlaho-Bukovac-i-Alenxandre-Cabanel-Povijesni-susret-ucenika-i-ucitelja?meta_refresh=true

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.