IZMJENE ZAKONA O DJEČJEM DOPLATKU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Demografski rast te zaustavljanje pada nataliteta konstantno je prisutna tema u Hrvatskoj. Ne čudi zato kako je resorno Ministarstvo demografije odlučilo zatražiti neke preinake u Zakon o dječjem doplatku.

Pixabay.com

Pokrenuta je dakle javna rasprava o povećanju broja djece primatelja doplatka, točnije o povećanju dohodovnog cenzusa obitelji koje će doplatak primati. Izmjena zakona bi trebala na snagu stupiti 1. srpnja ove godine. Procijene Ministarstva predviđaju kako će doplatak tada primati čak 150.000 djece više nego sada,  prenosi jutarnji.hr.

Spomenuto povećanje cenzusa odnosi se na maksimalan iznos prihoda roditelja koji određuje je li dijete  primatelj doplatka. Trenutno taj cenzus iznosi 1663 kune dok bi nakon izmjene Zakona o dječjem doplatku trebao iznositi nešto viših 2328 kuna.

Ova se izmjena ne odnosi utoliko na povećanje dječjeg doplatka već na povećanje broja djece korisnika istog. Također se namjerava roditeljima olakšati uzdržavanje djece i putem drugih mjera. Jedna od njih je i mogućnost primanja „pronatalitetnog dodatka“ za treće i četvrto dijete. Ostvariti ovo pravo mogućnost imaju svi roditelji s troje ili više maloljetne djece koji ujedno ostvaruju pravo i na dobivanje dječjeg doplatka. Taj će jednokratni doplatak iznositi 500 kuna za svako dijete. Što se tiče iznosa doplatka, on ostaje isti.

Odredbe će omogućiti i djeci koja pohađaju petogodišnje srednjoškolsko obrazovanje primanje doplatka tijekom cijelog školovanja. Naime, donedavno to nije bio slučaj i dobna granica za primanje doplatka iznosila je 19. godina, pa su djeca iz spomenute kategorije bila zakinuta zbog školovanja koje moguće traje i do 20.

Pixabay.com

godine.

Sporan ostaje pronatalitetni doplatak na kojeg obitelj ostvaruje pravo sve dok najstarije od troje djece ne završi srednju školu. Od tog se trenutka takva obitelj tretira kao obitelj s dvoje djece što je problematično za Hrvatsko društvo u kojem često i po završetku srednjoškolskog obrazovanja djeca ostaju u roditeljskom domu. Nije ovim izmjenama riješen ni problem neisplaćivanja doplatka za peto, šesto ili svako sljedeće dijete.

Očekuje se kako će zakon biti izglasan do kraja svibnja.

Izvor: jutarnji.hr

Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.