IZUM ZAGREBAČKOG SREDNJOŠKOLCA MIJENJA RUTINU PUNJENJA MOBITELA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Robert Sigurnjak, zagrebački srednjoškolac Tehničke škole Ruđera Boškovića osmislio je hibridnu bateriju s kojom bi se smartphone morao puniti samo jednom tjedno.

Izum je predstavljen na ”Ideji godine 2016.”. Srednjoškolac je jedini član svoga tima ”Hybrid Source”, a mentor mu je profesor Milan Korać. Svojim si je izumom osigurao treće mjesto na natjecanju.

Ideja-godine_2016_027ZBOGOM SVAKODNEVNA PUNJENJA MOBITELA

Većina ljudi svoje mobitele mora puniti svakodnevno. Upravo je to i bio razlog osmišljavanja ovakvog uređaja. Izumljena hibridna baterija razlikuje se od baterija koje poznajemo po svojoj snazi, izdržljivosti i kvaliteti. Nova baterija bi funkcionirala na dva način – na hibridni način i na način gdje je potrebna velika izlazna snaga. Na natjecanju je srednjoškolac prezentirao prototip uređaja i način njegova funkcioniranja.

HIBRIDNE  VS.  STANDARDNE BATERIJEwhy-no-battery-life

Ovakvim bi se načinom punjenja bateriji produžio životni vijek. Glavno svojstvo hibridne baterije je jaka izlazna snaga zbog čega baterija ima puno bolje performanse u odnosu na standardne baterije. Ovaj izum ima i pozitivan učinak na području ekologije. Naime ovakvo punjenje ne bi mijenjao kemijski sastav baterije. Prezenter je istaknuo kako bi ovakav proizvod na tržištu smanjio potrebu za fosilnim gorivima, a baterije više ne bi bile toliko masivne. Ovakvo bi punjenje povećalo raspoloživost mobitela i smanjilo troškove.

PREZENTIRANJE IDEJE

Izum je nastao prije, no Robert Sigurnjak ga je tek na ovom natjecanju prvi puta predstavio javnosti. Srednjoškolac će novonastali uređaj predstaviti i na natjecanju u Poljskoj u lipnju ove godine. Tamo će pokušati naći investitore za plasiranje ideje na tržište.

Marija Čiček

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.