[JAPAN] Japanski bonton

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svaka kultura ima svoju tradiciju i običaje prema kojima se odnosi s poštovanjem. Bonton i pravila ponašanja važan su dio života koji moramo slijediti kako bi se uklopili u društvo te nas uče da poštujemo jedni druge. Zato je dobro upoznati bonton zemlje u koju putujemo jer tako iskazujemo poštovanje, što će domaćini izrazito cijeniti.
Japanska kultura je vrlo zanimljiva te unatoč promjenama kroz stoljeća izrazito drži do svojih običaja. Zato se informirajte o pravilima ponašanja za stolom i iskažite poštovanje koje će vam biti uzvraćeno. Donosim vam osnovni bonton ponašanja za japanskim stolom.

https://www.flickr.com/photos/st3f4n/2746938432/in/photolist-5bJM6s- b6crWx-2Kx8F6- 8SrppC-4GcADb- 5LnE2T

https://www.flickr.com/photos/st3f4n/2746938432/in/photolist-5bJM6s- b6crWx-2Kx8F6-
8SrppC-4GcADb- 5LnE2T

Sigurno ste imali priliku vidjeti kako Japanci sjede na jastucima oko niskog drvenog stola na kojem se nalazi hrana. Prostorija u kojoj se okupljaju oko obroka zove se tatami soba jer se na podu nalaze prostirke pod nazivom tatami, a izrađuju se od osušenih stabljika riže. Na prostirkama se nalazi tradicionalni namještaj za jedenje koji se mijenjao tijekom prošlosti.
U 19. stoljeću hrana se posluživala na malim drvenim stolićima u obliku kutije (hakozen), a sjedilo se na jastucima. Početkom 20. stoljeća uvode se niski, drveni okrugli stolići (chabudai) s jastucima. A krajem 20. stoljeća, pod utjecajem zapada uvode se stolovi i stolice koji su i danas prisutni u većini domova i restorana. Unatoč utjecaju zapadne kulture, u restoranima se mogu pronaći tradicionalni niski stolići i jastuci.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seiza#/media/File:Seiza_woman_tea.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Seiza#/media/File:Seiza_woman_tea.jpg

 

Tradicionalni način sjedanje je seiza, što u prijevodu znači „sjediti uspravno“. Ovaj način sjedenja je fizički naporan i može izazvati bol, pa se uči od malih nogu. Za one koji nisu naviknuti postoje još dva načina sjedenja. Muškarci mogu sjediti sa prekriženim nogama, a žene sjede s nogama sa strane.
Osim pravilnog načina sjedenja, postoji raspored prema kojem se hrana servira na stol. Na lijevu stranu stola stavlja se zdjelica sa rižom, a na desnu zdjelica miso juhe. Ispred riže i juhe, serviraju se tri priloga (o-kazu) na posebnim tanjurima. Prvi je s lijeve strane, drugi je u sredini, a treći je s desne strane.

 

 

 

seiza https://www.flickr.com/photos/smaku/473155477/in/photolist-HP3D4- F8uAN-GiBDZ- 3b

seiza
https://www.flickr.com/photos/smaku/473155477/in/photolist-HP3D4- F8uAN-GiBDZ- 3b

Japanci jedu sa štapićima (hashi) koji se nalaze na početku stola, ispred vas. Upotreba štapića je izrazito važna te se uči od najranije dobi kako bi se usvojila pravilna tehnika. Štapići se drže u desnoj ruci na krajnjim rubovima, a zdjelica u lijevoj ruci. Ako ste lijevak možete obrnuto koristiti štapiće. Kada završite s jelom, štapiće odložite ispred sebe s lijeve strane.
Iako je u većini kultura neprihvatljivo, srkanje je veoma poželjno u japanskoj kulturi jer na taj način pokazujete da vam je jelo ukusno. Ali to se odnosi samo na juhe ili druge tekuće obroke, kod ostalih jela ne smijete ustima dodirivati zdjelice.
Prije jela koriste se ručnici ili ubrusi (o-shibori) isključivo za brisanje ruku. Kada završite, presavite ručnik i stavite ga na stol. Također, na početku je važno zahvaliti na jelu s izrazom itadakimasu. Kako Japanci izrazito paze na estetiku, svakako pohvalite izgled jela. I na kraju nemojte zaboraviti reći gochisousema deshita („svidjelo mi se“) domaćinu ili osoblju u restoranu, odnosno pohvaliti jelo.

 

IZVOR:
http://www.wish.hr/2015/02/bonton-ponasanja-za-japanskim-stolom/

 

Ivana Ivandić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.