[JAPAN] „Kampai“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako je Japan zemlja tradicije i običaja, tako se svako piće proizvodi, poslužuje i konzumira prema određenim pravilima koja se poštuju već stoljećima. Jedno od pravila je i riječ kampai (Živjeli!) koja se obvezno koristi prije ispijanja pića.

Sake

https://www.flickr.com/photos/travelstar/5062036861/in/photolist-8HjgcB- 8uyLDW-5R9rjR- 7H2eG-8uyPe

https://www.flickr.com/photos/travelstar/5062036861/in/photolist-8HjgcB- 8uyLDW-5R9rjR-
7H2eG-8uyPe

Sake je tradicionalno i nacionalno japansko piće od riže koje se poslužuje skoro uz svako jelo te se konzumira na raznim ceremonijama. Osim u Japanu, sake je vrlo popularan i diljem svijeta. Proizvodi se u Kini, Jugoistočnoj Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Također, u Japanu se 1. listopad obilježava kao „Sake dan“.

Tradicionalno se poslužuje iz porculanskih boca (tokkuri) i pije se iz malih porculanskih čaša (sakazuki), ali danas se često pije i iz keramičkih čaša (ochoko). Može se piti ohlađen ili ugrijan ovisno o osobnom ukusu ili godišnjem dobu. Hladan sake (reishu) se poslužuje na temperaturi od 10 stupnjeva i češće ljeti, a ugrijan sake (atsukan) poslužuje se na temperaturi od 50 stupnjeva i uglavnom zimi.

Sake se proizvodi od fermentirane riže pod nazivom saka mai koja je dugo zrnata te ima manje lipida i proteina od uobičajene riže koja se jede u Japanu. Voda je drugi najvažniji sastojak za proizvodnju zbog svojih minerala te se koristi kroz cijeli proces. Sake sadrži 15 do 17 posto alkohola.

Čaj

https://www.flickr.com/photos/fredarmitage/101889376/in/photolist-a1dao- 7XgX6J-57aJgU- tJ1R-b

https://www.flickr.com/photos/fredarmitage/101889376/in/photolist-a1dao- 7XgX6J-57aJgU-
tJ1R-b

Zeleni čaj se počinje proizvoditi i konzumirati u 12. stoljeću kada je uvezen iz Kine. Priprema se na različite načine od kojih je najpoznatiji matcha (zeleni čaj u prahu) koji se koristi za „Japansku čajnu ceremoniju“. To je tradicija koju je pokrenula škola „Zen budizma“ i u početku se čaj koristio u religioznim svečanostima.
Od 16. stoljeća čaj postaje dostupan svim društvenim slojevima i tako „Japanska čajna ceremonija“ postaje dio japanske kulture koji se poštuje i danas. Postoje škole u kojima se podučava o ovoj tradiciji i pravilnoj izvedbi. Matcha se može pripremiti kao gušći (koicha) i rjeđi (chasen) napitak.

 

Shochu

https://en.wikipedia.org/wiki/Sh%C5%8Dch%C5%AB#/media/File:Shochu2.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Sh%C5%8Dch%C5%AB#/media/File:Shochu2.jpg

Shochu je još jedno tradicionalno japansko piće prepoznatljivog zemljanog okusa. Potječe iz Kyushua koji je treći najveći otok u Japanu, a smatra se da se počeo proizvoditi u 16. stoljeću. Naziv shochu u prijevodu znači „zapečeni alkohol“ jer se dobiva destilacijom riže (kome), slatkog krumpira (imo), ječma (mugi), heljde (soba) i smeđeg šećera (kokuto). A može se još dodati mrkva, kesteni ili sezam.

Udio alkohola je 25 posto i često se pije u raznim kombinacijama ovisno u godišnjem dobu ili osobnom ukusu. A neke od njih su:

  • „Neat“ (shochu koji se pije „čisti“ na sobnoj temperaturi bez ikakvih dodataka)
  • „On the rocks“ (shochu s ledom)
  • „Mizuwari“ (shochu s vodom)
  • „Chuhai“ (shochu s vodom, sodom, ledom i sokom od limuna, grejpa, jabuke ili ume)

 

 

IZVORI:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sake

https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_tea_ceremony

https://en.wikipedia.org/wiki/Sh%C5%8Dch%C5%AB

 

Ivana Ivandić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.