Je li flaširana voda izvor zdravlja?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Voda u plastičnoj boci vrlo je praktična u užurbanom svijetu u kojem živimo. U bilo koje godišnje doba, na predavanju, na sastancima, u parku ili čak kod kuće, sa sobom nosimo malu plastičnu bočicu vode. Ako se prisjetimo kako je izgledala šetnja gradom prije samo desetak godina, shvatit ćemo da gotovo nitko nije imao plastičnu bocu vode u rukama. Voda služi za hidratizaciju i zasigurno nije na odmet uvijek pri ruci imati osvježavajući napitak, ali kad se u obzir uzme proces proizvodnje, transporta i reciklaže, voda iz plastičnih boca ima mnogo više negativnih strana nego pozitivnih.

quickmeme.com

quickmeme.com

Naime, u procesu proizvodnje i transporta plastičnih boca koriste se ogromne količine nafte, koja je skupa i zagađuje okoliš. Velike svjetske kompanije koje proizvode flaširanu vodu, ne otkrivaju uvijek baš sve detalje oko proizvodnje, izvora i transporta svojih proizvoda. Tajnoviti su i oko procesa testiranja, stoga ne možemo sa sigurnošću znati je li voda koju pijemo iz boce stvarno prošla sve potrebne analize koje ju čine čišćom od vode iz slavine.

Iako se sve više otpada reciklira i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ta su pravila dodatno postrožena, mnoge plastične ambalaže ipak završe u morima, rijekama i jezerima, ali i na odlagalištima otpada gdje će se razgrađivati stotinama godina, ako ne dođe do spaljivanja. Ako otpad dođe do spalionica u procesu spaljivanja plastike dolazi do ispuštanja smrtonosnih plinova koji nepovratno zagađuju zrak i oštećuju ozonski omotač. Statistike pokazuju da se samo 12 posto od 40 milijuna plastičnih boca koje se dnevno proizvedu u svijetu, reciklira.

Većina plastičnih ambalaža sadrži kemijski spoj pod nazivom BPA (bisfenol A) koji može biti kancerogen. Ako voda stoji dugo na suncu, razina bisfenola A se povećava, te ga u većem postotku unosimo u organizam i time mu više štetimo.

funnyand.com

funnyand.com

Dakle, flaširana voda na neki način trend je 21. stoljeća. Između ostalog, to je ogromna industrija i izvor zarade mnogima, pogotovo u zemljama u kojima nedostaje prirodnih izvora pitke vode. Stanovnici vodom siromašnih zemalja, nemaju drugog izbora, nego kupovati flaširanu vodu, odn. piti zagađenu vodovodnu. Na sreću, Hrvatska se ubraja među trideset vodom najbogatijih zemalja u svijetu, te se iza Islanda i Norveške na visokom trećem mjestu u Europi. Stoga nema razloga da trošimo novac na kupovanje plastičnih ambalaža, kad još uvijek imamo zdraviju i što je najvažnije besplatnu vodu iz slavine.

 

 

Naslovna foto: funnymeme.com

Dora Crnčević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.