JOHN PEEL : GLAZBENA OSTAVŠTINA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

John Peel bio je jedan od najznačajnijih britanskih radio voditelja i novinara. Svoju popularnost stekao je po tome što je bio jedan od prvih disc jockeya koji je emitirao psihodeličnu i progresivnu rock glazbu na britanskome radiju, a uvelike je zaslužan za promoviranje mnogih bendova koji će kasnije steći svjetsku popularnost.

foto: www.louderthanwar.com

foto: www.louderthanwar.com

John Robert Parker Ravenscroft, poznatiji kao John Peel, rodio se 30. kolovoza 1939. u gradiću Heswall u Engleskoj. Još kao dječak poslan je na školovanje u prestižnu školu Shrewsbury u Shropshireu gdje je proveo svoju mladost. Iako ga sport nije baš uvelike zanimao, tamo je razvio svoju ljubav prema glazbi i postao strastveni kolekcionar ploča.

Svoj prvi posao kao radijski voditelj započeo je u Dallasu na teksaškoj stanici WRRR gdje nije bio plaćen za svoj posao. Američku mladež tada je zahvatila Beatlemania te je glazba na neki način postala stil života, a imati britanski naglasak bilo je dovoljno da netko postane poznata radio zvijezda. Peel je o tom razdoblju izjavio sljedeće:

Postao sam ekspert za glazbu Beatlesa iako nisam dugo godina bio u Liverpoolu i nisam znao ništao o njima kao bendu. Amerika je tada bila prepuna DJ-a koji su se nazivali James Bond i pretvarali se da su Englezi iako su zapravo bili Kanađani i svi su se smatrali rođacima Ringo Starra. Ne znam zašto su izabrali baš Ringa. Mogao bi reći da sam se istaknuo baš zato što se nisam nazivao James Bond i što sam uistinu došao iz Engleske“ (NME)

Svoj prvi pravi posao u Velikoj Britaniji John je započeo 1967. godine na ilegalnom piratskom Radio Londonu koji se odašiljao sa brodova. Zahvaljujući kulturnoj revoluciji tadašnja mladež odbacila je monotone i dosadne BBC voditelje te je tražila nešto novo poput rock ‘n’ rolla i psihodelične glazbe. Ubrzo su napustili ustaljene programe BBC-a i okrenuli se novonastalim piratskim radio stanicama. Kako bi zaštitio svoj identitet na ilegalnim radijskim frekvencijama i osigurao pamtljivo ime John Ravencroft ubrzo je promijenio ime u John Peel i legenda je bila rođena.

Svojim prvim programom „The Perfumed Garden“ stekao je status jedinstvenog radijskog glasa. Odbijao je puštati već kreirane top 40 liste već se okrenuo underground glazbi te promovirao bendove poput T. Rex-a, Captain Beefheart-a, Joy Division-a i ostale. Također se istaknuo po tome što je na radiju puštao albume u njihovoj cijelosti, čitao poeziju i otvoreno diskutirao o politici.

foto: www.thesundaytimes.co.uk

foto: www.thesundaytimes.co.uk

Radijski program Radio Londona ubrzo je ugašen 14. kolovoza 1967. te se Peel pridružio novoj postaji BBC-a imena Radio 1 gdje je ubrzo postao glavni voditelj. John Peel posebno se istaknuo u tzv. Peel Sessionsima gdje su osvanuli izvođači poput The Smiths, David Bowie and The Spiders From Mars, The Cure, Pink Floyd, Pixies i Led Zeppelin. Tijekom nekoliko godina emitiranja programa John Peel je snimio više od 4000 sesija sa preko 2000 glazbenika. Na upit koja mu je snimljena sesija najdraža Peel je odgovorio :

Uistinu je nemoguće reći koja mi je najdraža…možda Culture – volio bi da su snimili više. Sviđaju mi se The Slits koji su postali klasik, također su mi drage nekoliko sesija od The Wedding Presenta. Bilo je također nekoliko američkih bendova koje sam poželio snimiti poput – The Doors, Jefferson Airplane i The Grateful Dead – neko vrijeme tijekom šezdesetih i sedamdesetih bilo je teško dovesti američke bendove u zemlju“

John Peel preminuo je 25. listopada 2004. godine zbog srčanog udara. Danas, dvanaest godina nakon njegove smrti ostale su njegove sesije koje svjedoče o njegovom iznimnom doprinosu svijetu glazbe. Zbog svoje iznimne ljubavi prema glazbi i otkrivanju novih tada nepoznatih bendova i njihovoj samoj prezentaciji široj publici ostati će zapamćen kao jedan od najpoznatijih ikona suvremene glazbe i čovjek koji je uvelike bio ispred svoga vremena.

Alan Smokrović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.