Još jedno izdanje popularnog ZFF-a!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Naše čitatelje filmofile sigurno će razveseliti ova vijest – ove subote 11. studenog otvara se još jedno izdanje Zagreb Film Festivala.

Ovogodišnje izdanje traje od 11. do 19. studenog, a projekcije će se održavati u pet kino dvorana – u obje dvorane kina Europa, u kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, te F22 – Novoj akademskoj sceni.

 

Kroz više od tjedan dana festivala posjetitelji će moći pogledati desetke filmova u sklopu natjecateljskog i popratnog programa festivala. Natjecateljski program sastoji se od natjecanja dugometražnih i kratkometražnih debitantskih filmova, programa Kockice, rubrike PLUS te kategorije “Ponovno s nama.”

 

U kategoriji dugometražnih igranih filmova natječu se filmaši debitanti sa svojim prvim ili drugim filmom. O najboljem filmu odlučuje stručni žiri, koji će pobjedniku ili pobjednici dodijeliti nagradu Zlatna kolica i iznos od četiri tisuće eura. U kategoriji dugometražnog filma prikazuje se 14 uradaka, među kojima se nalaze filmovi Ali se ženi, Skrbnik, Sezona lova, Fokstrot, kao i Muškarci ne plaču. Možete ih pogledati u dvoranama Kina Europa i Kina Tuškanac.

 

Kratkometražni filmovi-natjecatelji bore se na iznos od tisuću eura i nagradu Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film. U konkurenciji je 10 filmova, poput Moja gej sestra, Luka, Brucoši, Nevidljivi i Hvala Bogu da smo Britanci.

 

Kockice su također dio natjecateljskog programa koji se fokusira na kratkometražni film, no ova se kategorija avi specifično mladim filmašima koji još uvijek nisu snimili svoj prvi dugometražni film. Kockice postoje od početaka ovog petnaestogodišnjeg filmskog festivala, te predstavljaju platformu na kojoj su se predstavila sada već etablirana hrvatska filmska imena. U sklopu Kockica posjetitelji će vidjeti 11 filmova, kao što su Čistačica, Kontraofenziva, Albaharijeva 19, Posljednji bunar i U plavetnilo.

 

ZFF-ov natjecateljski program nije samo za “velike” filmaše – natjecateljska kategorija PLUS namijenjena je srednjoškolcima. O pobjednicima odlučuju njihove kolege srednjoškolci, a dodijeljuje se nagrada od 500 eura. PLUS ove godine donosi 6 filmova mladih autora.

 

Kategorija “Ponovno s nama”  donosi nam filmove već etabliranih filmaša, čiji su uratci prikazivani u glavnom programu festivala prethodnih godina. Među osam ovogodišnjih redatelja su Andrei Creţulescu s filmom Charleston, Sofia Coppola i njezin film Opčinjen,  te Joachim Trier s filmom Thelma,  ovogodišnjim norveškim kandidatom za Oscara.

 

Pretprodaja festivalskih ulaznica počela je 2. studenog, a ulaznice se mogu kupiti online na zff.kupiulaznicu.hr ili na blagajni kina Europa. Ulaznice za besplatni dio programa moći će se preuzeti prije projekcija.

Vanessa Curman

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.