Jugoslavija u Radićevoj 34!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sredinom prosinca svoja je vrata otvorio prvi muzej osvećen vremenima bivše Jugoslavije. Zagreb 80’s Museum u samom centru Zagreba omogućuje vam povratak u prošla vremena. Radi se zapravo o stanu uređenom u stilu 80-ih i prikazuje život zagrebačke obitelji.  Ovaj muzej,posebno će biti zanimljiv nostalgičarima koji će se s veseljem prisjećati prošlih vremena, ali i dobra “škola” mlađima da vide kako se nekad živjelo. Predmeti su prikupljeni od kolekcionara i prijatelja vlasnika. Suvlasnica muzeja Anastasia Knežević ističe da je na ideju muzeja došla nakon putovanja na kojem su ona i druga suvlasnica, Ksenija Babić, vidjele kako je bivšem DDR-u i u Sovjetskom Savezu stvoren suvremeni odnos prema prošlosti.

Osim dnevnom boravka, spavaće i radne sobe, izložen je i vozni park tog vremena od malih nogu pa do popularnog Fićeka. Mali žuti fićo, u to vrijeme najpopularniji i najomiljenijih model vozila većinom je bio prvi auto koji bi obitelj kupila.  Muzej je vrlo interaktivan pa se tako svaki izloženi predmet može dotaknuti, isprobati i doživjeti duh tog doba. Izloženi predmeti nisu pod staklom ili posebnom zaštitom jer su vlasnice željele u potpunosti omogućiti svim generacijama doticaj s predmetima koje su skupljale preko godinu dana. U starim ormarima nalaze se popularne ploče koje se mogu preslušavati (svakako su hit Zdravko Čolić i Neda Ukraden), albumi koji se listaju pa i pisaća mašina Olympia na kojoj se mogu ispisati dojmovi. Damama će zasigurno pažnju ukrasti ženski kutak za uređivanje u kojem se mogu isprobati perike.

Jedan dio stana čini igraonicu ćete moći igrati stare igrice na starim kompjuterima Commodoreu 64 i Atari, a muzej će nuditi i originalne suvenire poput mini Zastave 750 i erotskog retro kalendara u limitiranom izdanju od 1000 primjeraka.

Muzej radi od 10h do 22h svakoga dana u tjednu. Ulaznice će koštati 40 kuna, dok će studenti i umirovljenici plaćati 30 kuna.

 

 

Lea Medica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.