Kada se glamurozni festival pretvori u organizacijski fijasko

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Najavljen kao ekskluzivni i glamurozni festival, Fyre Festival je bio sve, samo ne to. Organizatori su ponudili jedinstveno i neponovljivo iskustvo, ali ono koje će posjetitelji s gorčinom pamtiti.

Foto: facebook.com/Fyre Festival

Festival, koji je rezultirao nizom sudskih tužbi, zbog svojih propusta ostati će zapamćen kao jedan od najgorih festivala. Što je pošlo po zlu?

Fyre Festival zamišljen je kao glazbeni festival za ‘odabrane’ koji se trebao održati na Bahamima prije svega nekoliko tjedana. Trebao je biti svojevrsna konkurencija Coachelli. Organizatori Billy McFarland i reper Ja Rule, putem festivala su htjeli promovirati aplikaciju Fyre Music booking. Festival u trajanju od dva vikenda trebao je ponuditi bogati glazbeni i zabavni program svojim posjetiteljima za cijenu karata koje su se kretale od 400 do 12 000 dolara. Posjetitelji festivala trebali su danju uživati u gurmanskim specijalitetima opuštajući se na pješčanim plažama, a noću bi se zabavljali uz svjetska glazbena imena. Festival su promovirali mnogi ‘celebrityji’ i današnji društveni ‘influenceri’ poput manekenki Belle Hadid, Emily Ratajkowski, Kyle Jenner i drugi. Oni su putem društvenih mreža pozivali ljude da se pridruže festivalu i obećanoj zabavi. No, ni PR kampanje navodno vrijedne preko milijun dolara, nisu spriječili daljnje katastrofe.

Iako su od strane producenata festivala organizatori bili upozoreni da organizacija neće biti gotova sve do 2018. godine, organizatori su odlučili pogurati provođenje. Nevolje organizatora započele su otkazivanjem koncerta grupe Blink 182. Ova popularna američka grupa iznenadno je dan prije festivala odlučila otkazati svoj koncert. No, pravi debakl iskusili su posjetitelji. Otkazni letovi zbog prebukiranosti i lošeg vremena, neadekvatan smještaj u šatorima, kantinski sendviči i kvarovi na kanalizaciji samo su neki od problema s kojima su se suočili. Nije trebalo dugo da sve ove probleme, ‘millenniumsi’ prošire po društvenim mrežama.

Fyre Festival se tako suočio s kriznom situacijom. Uskoro su preko društvenih mreža optuženi za zavaravanje posjetitelja jer propusti u organizaciji nisu bili dio obećanog glamura. Društvenim mrežama su se proširile slike smještaja i hrane koji su rezultirali viralnim memovima. No, su-organizator Ja Rule se putem društvenih mreža ogradio od odgovornosti. Navodi i gnjev posjetitelja nisu rezultirali samo uništenjem reputacije, već i nizom sudskih optužbi i odštetama koje bi mogle dovesti i do FBI istrage. Osim toga, leđa Fyre Festivalu mogli bi okrenuti i njegovi zaposlenici zbog neisplaćivanja plaća za rad. Unatoč svemu tome, festival je najavljen i za 2018. godinu. Na njega će organizatori moći privući goste jedino vjerodostojnim brendiranjem samog festivala. Iskren pristup, isprika i transparentnost prvi su koraci kako bi se popravila prouzročena šteta.

Antonia Baković

IZVORI:

buro247.hr

variety.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.