Kako glumci hodaju po zidovima?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jeste li se ikada zapitali kako se u filmovima postiže efekt gubitka gravitacijske sile? Najčešće je to photoshop ili stvarni odlazak na jednu točku visine gdje glumci vježbaju bestežinsko stanje, no Cristopher Nolan, pisac, ko-producent i režiser slavnog filma Početak odlučio se za specifičnu tehniku kako bi osim gubitka sile teže postigao i rotaciju gravitacije.

Mnogi gledatelji i kritičari složili su se kako je najatraktivnija scena cijeloga filma tučnjava dvaju likova tijekom manipuliranog sna u hodniku koju možete pogledati ovdje.

Za realizaciju scene bilo je zaduženo više od 500 ljudi. Ekipa je izgradila masivni sustav centrifuge koji je predstavljao rotirajući hodnik. Držalo ga je sedam čeličnih kolutova spojenih na motore za pokretanje rotacije. Smjer i brzina okretanja računalno su koordinirane. Budući da se svaki od sedam kolutova pokretao zasebno, bila je potrebna najpreciznija organizacija kako ne bi došlo do vremenskog odudaranja koje bi uzrokovalo podrhtavanje, nestabilno osvjetljenje ili čak urušavanje cijeloga sustava. Čak su sami stručnjaci koji su sudjelovali u realizaciji izjavili kako je ovo bio najveći i najbrži rotirajući set koji su radili.

Sljedeći problem bilo je osvjetljenje koje bi bilo vidljivo u kadru stoga su tehničari morali planirano prilagoditi dekoracijsku rasvjetu unutar hodnika jer je ona bila jedini izvor osvjetljenja pri snimanju. Kamere su bile pričvršćene za set te pozicionirane na kran s mogućnošću rotacije kako bi mogle vjerodostojno pratiti gubitak i rotaciju gravitacije. Snimanje ove scene duge 30 sekundi trajalo je čak tri tjedna.

Ništa manje zahtjeva nije bila niti montaža kojom je savršeno usklađena turbulentna vožnja kamiona u kojem likovi sanjaju u stvarnosti te tučnjava u hodniku koja je manipulirana u snu. Ako pažljivije pogledate možete primijetiti kako se hodnik rotira, a likovi u sukobu padaju u točnim smjerovima kako kamion u stvarnosti skreće i sudara se.

Nolan je potrvdio kako je ovo bio njegov najzahtjevniji projekt, a sam scenarij pisao je sedam godina. Film obiluje fantastičnim scenama te neobičnim tehnikama snimanja, no ova je definitivno privukla najviše pažnje.

Tko nije pogledao Početak, ne zna što propušta stoga pripremite kokice. U glavnim ulogama našli su se Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt te dobitnici Oscara Marion Cotillard i Michael Caine. Leonardo DiCaprio glumi Doma Cobba, vrsnog manipulatora snova čije sposobnosti iskorištavaju moćne korporacije u borbi s konkurencijom.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.