Kako je Sam u kući postao kultni božićni film?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Za proglašenje službenog adventa ne moramo čekati paljenje lampica na Zrinjevcu pa čak niti paljenje prve adventske svjećice. Početak božićnog duha i potrošačkog adventa označava jedno – Sam u kući na televiziji po trideseti put.

Reklama za Sam u kući već je postala nezaobilazan trenutak u predbožićnom vremenu. Obiteljska komedija ove godine slavi 28. rođendan, a još uvijek izaziva veselje svakom najavom na televiziji. Sam u kući možda nećemo namjerno upaliti, ali ako naiđemo na njega na televiziji- bespogovorno ćemo nastaviti gledati. I pritom ćemo s istim entuzijazmom gledati film koji smo u istoj pozi pred televizorom gledali prije 5,10,15 godina.

Avanture Kevina u borbi s provalnicima postale su sinonim za Božić. Međutim, pitamo se: zašto iste emocije ne izazivaju Grinch ili Love Actually? To su popularni božićni filmovi, ali ne mogu se prozvati onime što Sam u kući definitivno je – božićnim klasikom.

Ovo nije tvrdnja koju smo izmislili iz osobne ljubavi prema filmu, već zbog podatka koji pokazuje da je Sam u kući do 2009. godine bio financijski najisplativija obiteljska komedija (dobro, ni prvi razlog nije zanemariv). S trona ga je skinuo tek Hangover.

Kultnim je božićnim filmom postao upravo zato što je karakteristike božićnog raspoloženja pretočio u scenarij. Lampice i svjetlost, obitelj, važnost doma i prihvaćanje drugačijeg.

Osim moralnih vrijednosti, dizajn i scenografija filma jednostavno su nenadmašivi. Lampice, klasična američka okićena kuća te glazba u gradu ostavljaju nas žednima za tim ‘festive’ ugođajem.

To, ipak, mogu imati mnogi božićni filmovi pa je bitno zagrepsti pod površinu.

(izvor: facebook.com)

Za djecu je Sam u kući ostvarenje nezamislivog sna – „I made my family disappear“ – rečenica koju Kevin izgovara za mlađe otvara svijet mašte. Osjećaj zadovoljstva u njima opstaje kroz cijeli film, a prethodi mu to što su Kevina večer prije izrugali i kaznili – nešto s čim se mnoga djeca mogu poistovjetiti. Obiteljska stavka  ovom filmu nevjerojatno je realna i ocrtava sve one male svađice s braćom, sestrama, roditeljima i kaos koji nastaje na obiteljskim okupljanjima.

Pobjednička je stavka komedije nostalgija, a znamo da ona može biti nevjerojatno jako oružje. Film nas vraća i iz prve ruke prikazuje djetinjastu perspektivu iz koje ništa nije nemoguće, pa tako ni pobijediti provalnike. Sam u kući inspiriranjem nostalgije osigurava da nam uvijek bude drago vratiti se u taj dječji kut gledišta.

U vrijeme Božića u svima se rađa osjećaj da se otvorimo i družimo se s usamljenima. Producenti filma i to su smjestili u priču. Prisjetite se odnosa Kevina s gospodinom za kojeg se proširio glas da je ubojica, a zapravo je samo trebao društvo – koje mu je Kevin na kraju i pružio.

Sve je to zapakirano u priču o dječaku koji sam izgura protiv zla i shvati koliko je zapravo obitelj vrijedna, a upravo je to misao koja se svima nama vrti u predblagdanskom raspoloženju. Ni ovaj Božić, sigurni smo, nećemo propustiti Kevinove avanture zamotani u dekicu ispred televizora i prepuštanje nostalgiji uz klišejske melodije filma. I znate što? Obožavat ćemo taj trenutak!

Nora Fabrio Bene

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.