Kako (ne) odraditi dobar PR posao?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Svi žele biti PR i svi se žele baviti PR-om.  Danas je nastala pomutnja za PR stručnjacima i svatko se naziva jednim. Zašto? Odakle se pojavilo takvo razmišljanje koje je ljude toliko privuklo? Odgovor leži upravo u „filmskom svijetu“ gdje svi PR-ovci dobivaju najskuplje poklone, dizajnersku odjeću, odlaze samo na najpoznatije evente, u vezi su sa slavnim osobama i jednostavno  uživaju u životu. No, možemo li reći da u realnom svijetu to stvarno tako izgleda?

Stvarni svijet PR posla

Svi su uvjereni da osoba kao PR stručnjak ima čarobni štapić ili nekakvu magičnu formulu pomoću koje će vas bez puno truda učiniti slavnima, pojavljivat ćete se u medijima i  riješit će te sve svoje privatne i poslovne probleme. No, raditi u PR-u, znači tako razmišljati, tako živjeti i tako stvarati.

 

Izvor: Pexels.com

 

Ovaj posao nema radno vrijeme, jer vijest i informacija nemaju radno vrijeme. Posao se radi kad je medijima potrebno pružiti informaciju, u bilo koje vrijeme koje ona zahtjeva, poručuje stariji PR savjetnik, Mate Rončević. Naravno, ovo nije klasični posao u kojem postoji fiksno radno vrijeme, ali je upravo ta dinamičnost, saznanje da niti jedan dan nije isti, glavna odlika ovog posla.

Uz odrađivanje evenata, rada na terenu, sastanaka s novinarima i klijentima, onoga što mi vidimo, ovdje se odrađuju i brojni poslovi pripremanja, izlaganja, pisanja, promatranja što se oko nas i u svijetu događa te dostupnosti 0-24.

 

“Svatko tko radi, taj i griješi”

U današnjem svijetu, svijetu tehnologije, u kojem se informacije šire brzinom svjetlosti i ostaju zabilježene zauvijek, potrebno je paziti što reći. Samo jedna sekunda je dovoljna da vam kompletna reputacija vaše kompanije padne u vodu.

 

Izvor: Pexels.com

 

Primjerice, u avionu kompanije Southwest Airlines došlo je do eksplozije motora te je jedan putnik poginuo. Kompanija je na to odgovorila izjavom da je njima na prvom mjestu izvršenje poslova na vrijeme, a tek potom sigurnost. Zbog tako lošeg odgovora javnosti, uslijedio im je pad rezervacija za tri posto, to jest ostvarili su gubitak od 10 ak milijuna dolara.

Negativnu pozornost je izazvala i američka tvrtka Krispy Kreme Doughnuts, koja je u želji da napravi nešto novo na svom repertoaru uvela Krispy Kreme Klub za djecu, to jest KKK Wednesday. Možete zamisliti koliko su šokantne reakcije na društvenim mrežama uslijedile zato što je to sve posjetilo na Ku Klux Klan, organizaciju koja je zagovarala „prevlast“ bijele rase.

Ali nakon ovakvih pogrešaka potrebno je da kompanija što prije uvidi svoje greške i da se u što kraćem roku ispriča.

 

Savjeti za uspješno obavljanje posla

Da bi obavljali svoj posao kako treba, potrebno se držati nekakvih pravila. Osim što trebate znati kako komunicirati i kako postupati s određenim informacijama, trebate biti aktivni, ali u određenim granicama, da ne bi prešli u stupanj dosađivanja. Sigurno ni vi ne volite kada vam netko svaki dan zatrpava mail porukama, stoga nemojte to koristiti u praksi. Apsolutno nikad nemojte biti neiskreni jer kad jednom izgubite povjerenje klijenta ili medija nikad ih više nećete vratiti.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Potrebno je biti maštovit, kreativan, otvoren prema novim idejama, te imati volju za konstantnim učenjem. Obavezno ulagati u edukaciju i pratiti trendove, jer u modernim vremenima trendovi se mijenjaju velikom brzinom. Morate shvatiti da to nije fancy zanimanje, već posao koji zahtjeva puno rada, puno učenja i konstantnu predanost. U suštini, onaj tko stvarno ne voli ovaj posao, neće imati nikakvog uspjeha.

„Život PR-ovke u agenciji je poput vožnje na rollercoasteru. Uvijek je zabavno i ne nedostaje uzbuđenja. I nema toga što ne volite u ovom poslu, ako ga radite s guštom. Ta emocija uvijek dolazi od ljudi, ali i to je nešto što dobra PR-ovka nauči kontrolirati. Moj stav je jednostavan: čaša je uvijek polupuna”, kaže PR menadžerica Romana Dugandžija.

 

 

Tea Rak

 

Izvori:

http://groundfloormedia.com/blog/2018/07/2018-already-offers-blue-chip-pr-disasters/

http://www.buro247.hr/lifestyle/ekspert/razbijanje-mitova-posao-pr-strucnjaka.html

https://www.fashion.hr/lifestyle/insajderi-otkrivaju-sto-volim-a-sto-mrzim-u-poslu-pr-a-126875.aspx

https://informi.co.uk/articles/stop-press-5-examples-how-bad-publicity-can-harm-your-business

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.