KAKO OMOGUĆITI POTPUNU PRIVATNOST NA INTERNETU?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U današnje vrijeme svaka aplikacija prikuplja podatke o njenom korisniku i teško je sačuvati privatnost. No jedan vid privatnosti i to onaj ključni sada je omogućen uz pomoć novog alata. Na primjer, može se dokazati da osoba ima 18 godina bez otkrivanja datuma rođenja ili se može provjeriti ima li osoba dovoljno novca na računu u banci za financijsku transakciju bez otkrivanja stanja računa ili drugih detalja o samom računu.

 

Izvor: ZCashnetwork

 

Na ovom alatu istraživači rade već desetljećima, točnije od 1980-ih, a interes za njega porastao je u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući globalno rastućoj opsesiji o kriptovalutama, od kojih većina nije privatna. Alat je rastući kriptografički protokol nazvan zero-knowledge proof. On je promoviran od strane bivšeg CIA kontraktora Edwarda Snowdena.

Najveća zasluga za zero-knowledge proof ide Zcash-u odnosno digitalnoj valuti koja je lansirana 2016. godine. Osnivači ove valute koristili su metodu nazvanu zk-SNARK koja je akronim za zero-knowledge succint non-interactive argument of knowledge – koja korisnicima daje moć da transakcije rade anonimno.

Inače to nije slučaj kod kriptovalute Bitcoin, kao i kod većine drugih javnih kriptovaluta. To je zato što što je blockchain (lanac transakcija) po svojoj prirodi u potpunosti otvoren i transparentan, svaka transakcija može biti uočena, locirana i praćena.

U najjednostavnijoj verziji zero-knowledge proof znači da između dvije strane jedne transakcije svaka strana je u mogućnosti verificirati da druga strana ima specifičan set informacija bez da se te informacije otkrivaju. Ovo je značajno drugačije u usporedbi s drugi sistemima provjere gdje barem jedna strana treba znati sve informacije. U tom slučaju ako se osoba ulogira u server, treba imati šifru i server provjerava je li lozinka koju je osoba unijela točna. Sa zero-knowledge proof protokolom, osoba koja se logira na server može demonstrirati matematički dokaz da imaju točnu lozinku bez otkrivanja koja je lozinka.

Zašto je ovaj alat bitan?

Ako trebate otkriti podatke da bi nešto učinili online, bilo bi lakše učiniti to bez rizika gubljenja privatnosti ili eksponiranja za krađu identiteta.

 

Josipa Salopek

 

Izvori:

Zcash for – “the most interesting alternative to bitcoin” celebrates one year since launch

https://www.technologyreview.com/lists/technologies/2018/

https://coinmarketcap.com/currencies/zcash/

View story at Medium.com

What is zk-SNARKs? An Introduction to this Privacy Protocol

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.