Kako poboljšati svoje prehrambene navike?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stotinu puta imali smo grižnju savjesti jer bismo pojeli previše, ili nešto nezdravo, ili pak oboje. Iako sebi obećamo da tako više nećemo, izgleda da se svaki put ponovi ista priča. Čak i ako nekada odlučimo zdravije jesti, redovito se nađe neki obrok kojim prekršimo sva postavljena pravila.

Obično se zdravije odlučimo hraniti kako bi izgubili suvišne kilograme i/ili doveli tijelo u formu. U početku sve ide odlično: izbacimo slatkiše i grickalice, smanjimo unos nezdravih ugljikohidrata i masti, pijemo više vode. No, ništa se ne događa, pa odustanemo. Kako tome stati na kraj?

Zlatno pravilo koje vrijedi za gotovo sve može se primijeniti i u ovom slučaju. Umjerenost je ključ. Radikalna promjena prehrambenih navika nešto je što samo rijetki mogu izdržati, a obično rezultira isto tako naglim povratkom na stare prehrambene navike. Također, strpljivost je u postizanju željenog izgleda bitan čimbenik. Morate biti spremni na mali ili nikakav pomak u početku te biti uporni u postizanju svojeg cilja.

Izvor: YouTube.com

Izvor: YouTube.com

Philip Stanforth, profesor kineziologije na Sveučilištu u Teksasu, naglašava kako bi svatko tko odluči ići na „dijetu“ ili se početi zdravije hraniti, trebao samome sebi postaviti jedno pitanje: Mogu li s ovakvom prehranom nastaviti do kraja života?

Ako je odgovor ne, dalje je stvar vrlo jednostavna: umjesto potpunog zaokreta u prehrani, uvođenje malih koraka u postizanju cilja zdravijeg života donijet će vam puno više uspjeha. Primjerice, počnite s izbacivanjem industrijskih sokova sve dok se ne naviknete piti isključivo vodu.

Pomoći će čak i najmanje promjene. Umjesto šećera, zasladite kavu i druga pića medom ili postupno smanjujte šećer dok vam se nepce ne navikne na okus. Lista ide dalje – ovakvo postupno smanjenje unosa određenih namirnica možete napraviti s bilo čim, a najbolje bi bilo da počnete s nečim što će vam najmanje nedostajati. Kada se počnete osjećati ugodno, počnite smanjivati unos još više sve dok nezdravu hranu potpuno ne izbacite s menija.

S vremenom, ne samo da ćete biti zdraviji i u boljoj formi, nego više ni nećete imati potrebu, takozvane „cravings“, za nezdravom hranom. Tako će ona imati puno bolji okus kada se odlučite malo se počastiti!

Što god da bilo, nemojte odustajati. Koliko god da vas „vuče“ da se vratite na staro, sjetite se cilja i zašto to radite. Povremeni odmor je poželjan, ali bitno je da se nakon njega trgnete i vratite postizanju željenih rezultata.

 

VALENTINA BRKAN

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.