Kako prepoznati da imate posla s manipulatorom?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vjerojatno je svatko od nas, u nekom trenutku života, doživio određenu emocionalnu manipulaciju. Osobe koje se manipulacijom spretno koriste vrlo su učinkovite u postizanju ciljeva. Koliko štete može napraviti vješt manipulator u stvarnom životu, naročito  onaj koji poznaje vaše slabosti i strahove? Takva osoba može srušiti vaše samopouzdanje, navesti vas da posumnjate u vlastiti razum i na vas djelovati izrazito destruktivno. U nastavku pročitajte šest tipičnih ponašanja emotivnih manipulatora pomoću kojih ćete ih lakše identificirati.

https://modwestmuse.files.wordpress.com/2013/03/manipulation.jpg?w=500&h=631

https://modwestmuse.files.wordpress.com/2013/03/manipulation.jpg?w=500&h=631

Navest će vas da posumnjate u stvarnost
Ako osoba uporno tvrdi da se nešto nije dogodilo (a jest), ili da je nešto rekla (a nije), to vrlo brzo dovodi do toga da vi posumnjate u vlastiti razum. Vješti u laganju, manipulatori znaju da je negiranje incidenta odličan način bijega od posljedica.

Nesklad riječi i ponašanja
Emocionalni manipulatori će vam reći ono što želite čuti, ali njihova djela to neće podržati. Moguće je da će reći da su sretnici što vas imaju, a da će se ponašati kao da ste im teret. Možda će vam obećati potporu, a vaše zamolbe smatrati nerazumnim. Na ovaj način manipulatori oblikuju stvarnost koja nima odgovara.

Stručnjaci su u nametanju krivnje
Jeste li ikada spomenuli problem nekome tko vas je uskoro naveo da se osjećate loše zbog toga što ste temu uopće započeli? Kada imate posla s emocionalnim manipulatorima, tada će svi problemi u odnosu biti vaša krivnja.

Preuzimaju ulogu žrtve
Manipulatori nikada za ništa nisu krivi. Bez obzira na to što (ne) naprave, odgovornost prebacuju na druge. Ako se naljutite, vi ste krivi jer imate ‘nerealna očekivanja’. Ako se oni naljute, opet ste vi krivi jer ste ih opteretili.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/06/26/article-0-022389DB000004B0-972_634x351.jpg

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/06/26/article-0-022389DB000004B0-972_634x351.jpg

Neprirodan intenzitet odnosa
Bez obzira radi li se o privatnom ili profesionalnom odnosu, manipulatori uvijek preskoče nekoliko koraka u postizanju bliskog odnosa.  Isto očekuju od vas, a svrha je učiniti vas odgovornim za njihove osjećaje.

Emotivna ‘crna rupa’
Bez obzira koje emocije proživljavaju, manipulatori znaju kako tome podrediti sve osobe oko sebe. Ako su loše volje, toga su svjesni svi oko njih. Korak dalje sastoji se u tome da osobe oko njih preuzmu raspoloženje, te se osjećaju obveznim riješiti problem manipulatora.

Ako vam se određena osoba motala po glavi dok ste čitali tekst, vjerojatnost je da je ta osoba emocionalni manipulator. Zašto biste trošili energiju na sebične pojedince zbog kojih se osjećate loše?  Nitko vas ne može poniziti odnosno vama manipulirati bez vašeg (svjesnog ili nesvjesnog) pristanka. Osvijestite stanje stvari i distancirajte se.

 

Estera Alić

 

Izvor:

https://www.entrepreneur.com/article/285780

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.