KAKO PROVESTI VIKEND U LJUBLJANI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stiglo nam je lijepo vrijeme, a s njime i visoke temperature pogodne za razna putovanja ili kratke izlete. Na samo 140 kilometara od Zagreba smještena je Ljubljana, prekrasan grad u kojem možete provesti vikend i opustiti se od studentskih briga. Iako veličinom znatno manja od Zagreba, Ljubljana će vas zasigurno privući svojom ljepotom i zanimljivošću. Povratne studentske karte do Ljubljane mogu se kupiti već za 100 kuna, a smještaj u centru može se također naći po pristupačnoj cijeni. O tome gdje ćete provesti svoje vrijeme u Ljubljani, ne brinite. Donosimo Vam 5 savjeta kako najbolje iskoristiti vikend u glavnom gradu Slovenije.

1. Ljubljanski grad
Ljubljanski dvorac, odnosno bivša utvrda smještena na brdu usred Ljubljane, simbol je slovenske prijestolnice i idilično šetalište udaljeno svega nekoliko metara od centra grada. Do dvorca možete doći pješke ili uspinjačom. Uspinjača vozi svakih 10 minuta, a cijena povratne karte s ulaznicom za vidikovac i virtualni muzej je 5 eura. S vidikovca možete uhvatiti predivan pogled na Ljubljanu.

 

Ljubljanica
Foto: Lana Biljan

2. Centar – Tromostovje

Centar Ljubljane poznat je po skupini od tri mosta koji prelaze preko rijeke Ljubljanice. Ljubljanicom se možete provesti turističkim brodićem, a to će Vas koštati oko 10 eura. Centar vrvi raznim kafićima i restoranima, a jedan od takvih koji pruža odličan pogled na Ljubljanu je Nebotičnik. Ljubljanski neboder s 13 katova i visok 70 metara omogućit će Vam poseban doživljaj Ljubljane iz visine. Svakako ga vrijedi posjetiti.

Nebotičnik
Foto: Lana Biljan

 

3. Park Tivoli
Ako se poželite malo opustiti i uslikati nekoliko fotografija u prirodi, posjetite park Tivoli. Riječ je o najvećem parku u Ljubljani koji je idealan za odmor od gradske vreve. U parku također možete posjetiti dvorac Tivoli u kojem se nalazi Međunarodni grafički likovni centar. Park je smješten nekoliko minuta od centra grada.

 

Park Tivoli
Foto: Lana Biljan

 

4. Odprta kuhna, Pivo&Burger festival
Lijepo vrijeme otvara i mogućnosti za razne festivale u Ljubljani. Na Pogačarjevom trgu u centru grada svakog se petka, kada vrijeme posluži, odvija Odprta kuhna. Riječ je o otvorenoj tržnici na kojoj možete naći najbolja jela nekoliko slovenskih restorana i osvježiti se raznim pićima. Hrana je raznovrsna, pa se tako između ostalog tamo nalaze perzijska, libanonska i turska kuhinja. Također, 17. i 18. lipnja na istome se trgu održava Pivo&Burger festival koji nikako ne smijete propustiti.

Odprta kuhna
Foto: Lana Biljan

5. Noćni izlasci
Naravno, vikend u Ljubljani ne bi bio potpun ako ne biste iskusili noćni život. Prednost ljubljanskih klubova je u tome što su svi relativno blizu, tako da ih većinu možete obići pješke i uštedjeti na taxiju, koji je skuplji nego u Zagrebu. Ako ste više tip za elektronsku glazbu, posjetite klub Cirkus. Cijene ulaznica kreću se između 5 i 8 eura. Ako ste pak više za kombinaciju elektronske i narodne glazbe, svoj izlazak možete provesti u klubu Top Six. Budući da su česta gostovanja raznih folk zvijezda, cijene mogu narasti do 10 eura. Ako želite uštedjeti novce za ulaznice, posjetite Jet bar ili Parlament pub za koje se ne plaća ulaz.

Mesarski most
Foto: Lana Biljan

Sretan put!

 

 

Lana Biljan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.