„KAKO SMIRITI GLAVU TIJEKOM NATJECANJA?“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljeto nam polako dolazi, temperature su sve više, a pripreme igrača i navijača sve intenzivnije. Pogađate? Riječ je, naravno, o Europskom nogometnom prvenstvu i Olimpijskim igrama koji su nam svakoga dana sve bliže.

Ovakvi događaji zahtijevaju vrhunsku pripremu, a očekivanja javnosti ponekad su toliko velika da utječu na same sportaše i njihove izvedbe. Upravo da bi izbjegli negativne emocije i stres, brojni stručnjaci im preporučuju vođenje sportskog dnevnika. Ovakva vrsta dnevnika je većini nepoznata i mnogi se pitaju „što će mi to?“. Ipak, dosadašnja istraživanja su pokazala kako sportski dnevnici imaju pozitivne učinke. Pa, upoznajmo ih!

Izvor: www. trigon.hr

Izvor: www. trigon.hr

Na početku dnevnika, savjetuje se da sportaš ili sportašica definira svoju misiju, odnosno što je sve spreman učiniti za njezino ostvarenje. Misija sadrži i vrijednosti, stavove, ponašanja i ciljeve. U trenucima kada dođe do pada energije, sportaš u svom dnevniku pronalazi motivaciju za daljnju borbu. Također, može napisati svoje trenutne misli, osjećaje i emocionalne dvojbe koje mogu biti pozitivne i negativne.

Izvor: www.ogistra-nutrition.com

Izvor: www.ogistra-nutrition.com

Ukoliko je riječ o prevelikim očekivanjima javnosti ili nezadovoljstvu navijača, a natjecatelj se jednostavno ne može suočiti s njima, u svoj dnevnik može napisati sve ono što želi reći publici, novinarima ili nekome trećemu. Iako te njegove riječi nitko neće čuti, one ostaju zapisane kao dokaz da je put do zvijezda trnovit, ali i ostvariv.

 

Zatim, u dnevnik se svakodnevno zapisuju vlastita zapažanja s treninga ili utakmica u obliku analiza te tako postaju vrijedan izvor informacija za buduća natjecanja. Stručnjaci se slažu da je najbolje svaki dan puniti stra

Izvor: www.dnevnik.hr

Izvor: www.dnevnik.hr

nice dnevnika jer se pod izlikom da se „nije dogodilo ništa važno“ umanjuje vrijednost svakog napora.

Izvor: nogometnevijesti.com

Izvor: nogometnevijesti.com

Uspjeh se gradi polako, strpljivo i stalno. Upravo, kada je dnevnik ispunjen do kraja i kada ga sportaš prelistava, tek onda shvaća koliko je truda uložio na svome putu do vrha. A taj put, ponekad zaista zna biti na granicama neizdrživog te je pozitivan rezultat time još i veći!

Mirjana Baran

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.