Kako subliminalne poruke utječu na nas?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Često se, kroz medije, bila televizija, novine ili internet, susrećemo s pojmom tabloida, tako da možemo pretpostaviti u kojem smjeru ćemo ići. Svijet nije ni svjestan koliku moć mediji zapravo posjeduju, te da su oni ti koji oblikuju naša mišljenja, stajališta, i viđenja određenih sadržaja odnosno događaja. Svakodnevno su nam servirani razni sadržaji, raznih tematika, o kojima zapravo ni ne razmišljamo, te naravno, nemamo razvijena mišljenja o tome. No, zato su tu mediji, koji nam nameću svoje. Iz istih razloga, sve su češći i brojniji stereotipi i predrasude, upravo na temelju medija, njihovim zaslugama. Posebne zasluge idu subliminalnim porukama, osobito za razvijanje predrasuda.

Naime, svjedoci smo mnoštvu subliminalnih poruka, koje su sve više sakrivene u, naizgled, najnormalnijim reklamama. Subliminalna percepcija zapravo znači zamisao, da je moguće utjecati na ljudske misli, osjećaje, ali i ponašanje kroz razne podražaje, no bez svjesnog znanja osobe na koju se utječe. Subliminalne poruke vežu se uz seks u oglašavanju, koncept popularno nazvan „sex sells“. Upravo je seks ono što se ističe i privlači pažnju. S jedne strane tabu tema, a s druge okidač zlata vrijedan. Htjeli ne htjeli, moramo priznati da je seks postao najvažnija roba široke potrošnje, roba koja se često prodaje preko ženskih atributa. Poznato je kako je jedan od načina zadržavanja pozornosti, zapravo korištenje ženskog tijela, pri čemu se često žene poistovjećuje s proizvodom te ih se prikazuju kao proizvod. Danas smo preplavljeni upravo takvim reklama. Mnoge slike predstavljene su u medijima kao muške ili ženske, pogotovo u reklamama tako da živimo s jasno izgrađenom sviješću o tome koje su ženske, a koje muške karakteristike. Od rođenja se razgraničavaju spolovi tako da se dječake potiče na akciju, dominaciju, tučnjavu, agresiju, a djevojčice na ukrašavanje, odijevanje, kuhanje i spremanje. U medijima se podržava takav odgoj prisustvom slika mršavih modela koje su uzor mladim djevojkama, savjetima kako smršavjeti i kako izgraditi savršeno tijelo.

No, moć medija i utjecaj koji imaju na stavove ljudi o sebi i drugima ne završava u reklamnim rubrikama i prostoru. Utjecaj je vjerojatno još važniji, budući da je suptilno sugeriran, u načinu prezentiranja vijesti, sadržaja i tema koje se obrađuju u medijskom prostoru. Zbog skrivene namjere subliminalnih poruka nužno je poznavati uloge znakova i simbola, jer jedino tako može doći do prevencije od medijski neželjenih sadržaja na našu svijest i ponašanje.

Anamarija Perdijić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.