Kazališna izvedba romana Zločin i kazna

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uz mnogobrojne klasične i suvremene predstave u zagrebačkom kazalištu Gavella prikazuje se jedno od najpoznatijih djela ruskog realizma – Zločin i kazna. Autor svima dobro poznatog romana, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prikazuje tadašnje rusko društvo, odnos klasa te život siromašnog mladog intelektualca u podjeljenom i dekadentnom svijetu. Glavni lik, Rodion Romanovič Raskoljnikov, na trenutke djeluje kao izgubljeni pojedinac kojemu je stalo do moralnih zakona. No, rješenje za svoje financijske probleme nalazi u ubojstvu Aljone Ivanovne što se, upoznavajući Raskoljnikova, čini nemogućim. Nakon toga pada u paranoične situacije, luđačke monologe i kaotičan pogled na okolinu.
Ovaj osebujni roman na kazališnim daskama prikazao je redatelj Zlatko Sviben.

www.gavella.hr

www.gavella.hr

Čitajući roman, likovi se doživljavaju itekako stvarno, a to je Dostojevski postigao detaljnom psihološkom analizom i izrazito detaljnim opisima vremena. Prije same predstave teško si je predočiti kako će glumci utjeloviti tako kompleksne likove. Kazališna izvedba prenijela je na publiku emocije, paranoju i opis društva na kojemu pisac inzistira. Raskoljnikov, kojeg je utjelovio glumac Franjo Dijak, kroz veliki dio predstave vodi monologe s teškim porukama koje su bit samog romana. To daje posebnu notu i dinamiku predstavi. Izvedba se drži radnje romana, ali na djelovima Raskoljnikovi „ispadi“ se pomalo čine pretjeranim i napadnim, a osobine sporednih likova svedene su na temeljne. Likovi pokreču filozofska pitanja, rasprave o moralu i ispravnosti. Glumci su, ponajviše glavni (Franjo Dijak), na publiku prenijeli ono što je sporno u romanu. Kroz pjevanje, ples, propitivanje i ekspresivne dijaloge glumci su publiku „natjerali“ da tri sata ne skreću pažnju s predstave.

www.gavella.hr

www.gavella.hr

U glumačkom sastavu su Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Ingeborg Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot. Ulaznica još ima, a ovo je svakako jedno od djela koje vrijedi pročitati, ali i pogledati.

 

Kristina Trampuš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.