Keep Calm and Keep Cool

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Semestar je pri kraju, predavanja više nema… Sad ostaje samo položiti sve ispite i pravac more! Do tada preostaje nam samo učiti i preživljavati visoke temperature na užarenom gradskom asfaltu. Kako vas vrućina ne bi koštala prolaza na ispitu, donosimo vam preporuku za rashlađivanje – hranom!

www.colourbox.com

www.colourbox.com

Hladno pivo i sladoled nisu sredstva za rashlađivanje organizma, na zabludu mnogih. Upravo suprotno, pokušaji rashlađivanja hladnom hranom završavaju zagrijavanjem. Takva hrana pruža učinak hlađenja vrlo kratko, otprilike 15-20 min. Nakon toga tijelo preusmjerava cirkulaciju krvi u ohlađeno područje kako bi nadoknadilo izgubljenu toplinu. Dolazi do vraćanja temperature na normalnu, pa čak i do njezinog podizanja zbog tzv. efekta ”klackalice”.

U daljnjem tekstu saznajte što konzumirati kako bi stvarno rashladili tijelo.

betterafter50.com

betterafter50.com

SIROVO VOĆE I POVRĆE

Sirovo voće i povrće hlade polako ali sigurno, iako samo po sebi nije hladno. Uz dragocjene vitamine i minerale u svom sastavu sadrže i veliku udio vode. To će pomoći da izbjegnete dehidraciju za vrijeme vrućina. Zelena salata, krastavci, tikvice, rajčice, lubenica, dinja, naranča… Sve su to saveznici u borbi za osvježenje.

ČILI

www.delawarefamily.net

www.delawarefamily.net

Vjerovali ili ne, tijekom ljetnih vrućina preporučuje se konzumacija ljute, začinjene hrane.  Narodi Afrike, Indije i Azije čine to već stotinama godina. Ljuta hrana zagrijava tijelo iznutra te tako potiče tijelo na znojenje, poboljšava cirkulaciju te tako pojačava prirodne mehanizme hlađenje tijela.

 

www.thetimesgazette.com

www.thetimesgazette.com

ČAJ KRIZANTEME

Kinezi već stoljećima piju čaj krizanteme zbog njegovog rashlađujućeg djelovanja. U tradicionalnoj kineskoj medicini, čaj od krizanteme po karakteru je hladan. Uzima se za detoksikaciju, smanjenje upale. Ovaj čaj pomaže smanjiti tjelesnu temperaturu, djeluje osvježavajuće i koristi se u liječenju blage sunčanice.

RIBA

wallpaperscraft.com

wallpaperscraft.com

Riba je bogata proteinima i odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Sadrži manje kalorija od drugih namirnica životinjskog podrijetla, lagana je i sadrži veliku količinu vode što pospješuje hlađenje organizma.

MENTA

croatian.cri.cn

croatian.cri.cn

Menta, poznato i kao metvica ili nana, svoju ljekovitu sposobnost duguje mentolu. Mentol hladi i djeluje anestetički. Najčešće se koristi u obliku čaja, a izvrsna je kao začinsko bilje. Dodajte mentu u voće (jagoda, naranča, ananas) ili povrće (rajčica, krastavac, mladi krumpir), limunadu i deserte.

Čaša hladnog piva ili martini možda se čine odličnim odgovorom na ljetnu vrućinu, no trebali biste konzumirati velike količine vode, a ne alkohola kako bi se vaše tijelo moglo rashladiti.

 

Marija Horvat

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.