Kesten – zdravi dar jeseni

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jesen je odavno pokucala na vrata, a s njom su došli i brojni plodovi bez kojih je to godišnje doba nezamislivo. Jedan od njih, poznat i drag većini populacije, upravo je kesten. Castanea sativa ili pitomi kesten predstavnik je jeseni, ali i zdravlja. Ova malena namirnica svojim konzumentima donosi brojne blagodati, koliko za nepce, toliko i za zdravlje.

Bez obzira na način konzumacije, pečeni, kuhani ili pripremljeni u nekoj slastici, kesteni su iznimno niskokalorični. Pojedete li 100 grama (g) ovog jesenskog ploda u svoje tijelo unijet ćete nešto više od 150 kalorija (kcal), ovisno o načinu na koji se kesten priprema. Osim svoje niske kalorijske vrijednosti, kesten je bogat i brojnim vitaminima poput vitamina iz B skupine, kalcija i kalija.

Izvor: www.foodforfour.com

              Izvor: www.foodforfour.com

Kesten je poznat i pod nazivom žir bogova. Takvu titulu može opravdati i u kuhinji upravo zbog brojnih načina pripreme. Manje je poznata činjenica kako se od kestena zbog njegove teksture radi i brašno koje se može koristiti pri izradi brojnih slastica i pekarskih proizvoda. Ipak, nešto tradicionalnija priprema još uvijek ostaje pečenje ili kuhanje. Pečeni ili kuhani kesten, osim svojeg specifičnog okusa, značajan je i po visokom udjelu vitamina C te ga upravo to svrstava u obavezne namirnice za hladnije doba godine.

Šetnja prirodom može se pretvoriti u pravu potragu za zdravljem ako za vrijeme iste prikupljate kestene. Osim uživanja u prirodi, uživat ćete i u pripremi neke od slastica za čiju pripremu je potreban upravo kesten. Ako zasladite svoje nepce okusom kestena, zaštit ćete svoje tijelo od srčanih i probavnih tegoba, ali i ojačati krv novim zalihama željeza. S obzirom da ne sadrži gluten, kesten je pogodan i za osobe oboljele od celijakije.

Jedan od najustaljenijih načina pripreme kestena jest pire. Sve što trebate napraviti kako biste uživali u ovom daru jeseni jest 400 g kuhanog i očišćenog kestena, šećer i rum. U vodu je potrebno dodati dvije žlice šećera i kuhati dobivenu smjesu na laganoj vatri. U dobiveni sirup dodaje se rum i ostaviti na hlađenje. U usitnjeni kesten polako se dodaje dobiveni sirup. Dobivenu smjesu potrebno je ohladiti te po želji ukrasiti istu sa šlagom. I to je sve! Zdjelica zdravog deserta spremna je za konzumaciju.

Josipa Vrankulj

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.