#KINA: Filozofija kroz želudac

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: http://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-food/

Kineska filozofija prisutna je u svim aspektima života, pa tako i u hrani. Naime, hrana nije samo puka potreba za preživljavanjem, već važan dio života o kojem ovisi čovjekovo zdravlje organizma i duha. Stoga se posebna pažnja pridaje uzgoju, pripremi i prezentaciji hrane. Kineska kuhinja spoj je triju kulinarskih filozofija – vegetarijanske, medicinske i halal hrane.

 

 

Vegetarijanska kuhinja
Vegetarijanstvo se razvilo pod utjecajem budizma, koji uči o smanjenju, odnosno uklanjanju patnje kod živih bića, što uključuje i životinje. Ova prehrana također predstavlja ideal zdravlja kojemu teže osobe koje nastoje živjeti zdravim životom.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_food_therapy

Vegetarijanska hrana vrlo je rasprostranjena i dostupna u Kini, a i kineska kuhinja sama po sebi odličan je izbor za vegetarijance jer se temelji na upotrebi raznovrsnog povrća i voća te riže, rezanaca, tofu, gljiva i orašastih plodova.

Ono po čemu se kineska vegetarijanska kuhinja razlikuje od zapadne je naglašavanje izgleda hrane. Velika pažnja se pridaje stvaranju sklada između boja, teksture, mirisa i okusa. Tako hrana u potpunosti može ispuniti svoju ulogu.
Ukusno jelo od špinata, krumpira i leće, pravi je zdravi užitak.
Recept: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/spinach-sweet-potato-lentil-dhal

 

Medicinska kuhinja

Izvor: http://food.chinesecio.com/en/article/2009-09/27/content_16930.htm

Koliko je važno zdravlje čovjeka, dokazuje i drevna kineska medicina. Filozofija koja uči kako treba živjeti da bi se postigla potrebna ravnoteža i harmonija organizma, ali i života. Stoga se hrana mora pripremati tako da organizam održi zdravim te ga izliječi od bolesti. Prema tom nauku razvila se i kineska medicinska kuhinja, koja sadrži tradicionalne recepte i tehnike pripreme hrana.
Recepti opisuju kako ljudsko tijelo funkcionira i koju hranu pripremati da bi ostali zdravi. Također, sadrže opise kako pojedine vrste povrća, mesa, žitarica i bilja utječu na naš organizam te kako ih pripremiti i jesti. Temelj ove kuhinje je postizanje ravnoteže između energije qi i tjelesnih tekućina. Naime, smatra se kako hrana daje energiju qi, koju pokreće sila između elemenata yin i yang te održava ravnotežu.
Ako se ravnoteža tijelu naruši, naš organizam će biti ugrožen i podložan bolestima. Na naše tijelo utječu i vanjski čimbenici poput vremenskih prilika, koji mogu narušiti tu ravnotežu. Stoga postoji određeni popis namirnica koje se jedu tijekom pojedinog godišnjeg doba.
Kako bi što lakše izdržali ljetne vrućine i sačuvali zdravlje, jedno od odličnih rješenja je pržena riža s ananasom.
Recept: http://damndelicious.net/2014/06/25/pineapple-fried-rice/

Halal kuhinja

Izvor: http://halalfoodauthority.com/definition-of-halal

Riječ je o vrlo popularnoj kulinarskoj filozofiji u Kini zbog prisutnosti muslimanske populacije, a najzastupljenija je u zapadnom dijelu, točnije u provinciji Xinjiang u kojoj najveći dio stanovništva čine muslimani. Halal je spoj tradicionalne muslimanske i kineske hranu, a temelji se na islamskoj religiji. Riječ halal (dopustivo) odnosi se na svaki objekt ili aktivnost koja je dopustiva prema islamskom zakonu.

Predstavlja jednu od pet zapovjedi zakona pod naziv Ahkam, kojim se definira ljudska moralnost. Tako halal označava hranu i pića koja se smiju konzumirati te kako treba živjeti. Prema ovom zakonu zabranjena je konzumacija alkoholnih pića, svinjetine, krvi te mesa životinje koja je ubijena davljenjem. Stoga postoji određen način klanja životinja i pripreme za jelo.

 

Zabihah
Zabihah je naziv rituala, odnosno set pravila kako se kolje životinja. Naime, isključivo se smiju zaklati žive i zdrave životinje i to jednim brzim pokretom s oštrim nožem tako da se prerežu glavne krvne žile na vratu, kako bi se životinji nanijelo što manje boli. Za to vrijeme osoba mora recitirati određeni blagoslov u kojem se spominje Alah. Dok sva krv mora biti isušena iz tijela jer je zabranjena.

Halal kuhinja prepoznatljiva je po jelima slatkog okusa, iz čega je vidljiv utjecaj arapske kulture. Također, više prevladavaju proizvodi od pšenice nego riža, a od mesa su najpopularnije janjetina, govedina i ovčetina.
Isprobajte odličnu juhu s govedinom i rezancima (Lanzhou Hand Pulled Noodles with Beef), jedno od najpopularnijih halal jela.
Recept: http://www.chinasichuanfood.com/lanzhou-beef-noodle-soup/
http://www.chinatravel.com/facts/chinese-medicine-food.htm

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.