#KINA: Kuhinja koja intrigira svojim okusima i mirisima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savršeni spoj okusa, mirisa, boja, oblika i finoće vodi nas na gurmansko putovanje u jugoistočni dio Azije gdje se smjestila jedinstvena i vrlo intrigantna kultura, čija se kuhinja smatra jednom od najboljih na svijetu. Već više od dva tisućljeća, kineska nas civilizacija fascinira svojim kulturom, ali i gastronomijom. Bezbroj ukusnih i fantastičnih jela čini ovu kuhinju izrazito popularnom.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/80497449@N04/7378023376/in/photolist-ceYiiA-8qR4AB-bfBSC-9d

Izvor: https://www.flickr.com/photos/80497449@N04/7378023376/in/photolist-ceYiiA-8qR4AB-bfBSC-9d

Ono što čini kinesku gastronomiju ovako posebnom su različiti prirodni i povijesni utjecaji sukladno s kojima se razvijala. U sjevernom dijelu prevladavaju jela s većim udjelom kalorija kako bi se preživjela hladnoća, dok u srednjem dijelu i na jugu se jede pikantna hrana zbog vlažne klime. Također, različiti reljefni oblici, odnosno planine, nizine, rijeke i šume omogućili su razvoj regionalnih kuhinja.
Veliki utjecaj ima i religija, od kojih se ističe Halal hrana, koja je spoj tradicionalne islamske i kineske kuhinje. Kroz namirnice i pripremu jela osjeti se i poseban karakter koji joj daje etnička raznolikost nastala širenjem teritorija kroz povijest.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/iansand/4966022033/in/photolist-8yQakx-3woG86-diyWDX

Izvor: https://www.flickr.com/photos/iansand/4966022033/in/photolist-8yQakx-3woG86-diyWDX

Osim što je popularna, kineska kuhinja je jedna od zdravijih na svijetu. Naime, kinezi su veliku važnost pridavali zdravlju još od drevnih vremena, što dokazuje tradicionalna kineska medicina. Stoga i hrana prije svega mora biti zdrava, odnosno mora se pripremati tako da organizam održi zdravim te izliječi bolesti.
Tako se razvila medicinska kuhinja, koja sadrži tradicionalne recepte i tehnike pripreme hrana. Smatraju kako hrana daje energiju qi, koju pokreće sila između elemenata yin i yang te održava ravnotežu. Ako se ravnoteža tijelu naruši, naš organizam će biti ugrožen i podložan bolestima.
Riža, rezanci i povrće glavne su namirnice koje ujedno čine i bazu kineske kuhinje. Riža je najpopularnija žitarica, koja se jede svaki dan te osim u pripremi jela, koristi se i u proizvodnji octa, vina i piva. Pšenica je druga rasprostranjena žitarica, čije se brašno uz rižino koristi za pripremu rezanaca. Postoje različite vrste suhih i svježih rezanaca u raznim oblicima, veličinama i teksturi, koji se mogu jesti u juhi te pečeni uz meso, povrće ili jaja.
Kinezi su obožavatelji povrća, koje je treća najvažnija namirnica njihove kuhinje. Povrće se jede na razne načine te je dio svakog obroka. Najpopularniji su mrkva, kineski patlidžan, luk, kineske gljive, bijele rotkvice, mahune, sojine klice te lisnato povrće poput špinata, kelja i karfiola.
Ono po čemu se kineska kuhinja još ističe je upotreba tofu ili sojinog sira sve od antičkog doba. Tofu je popularan zbog svoje nutritivne vrijednosti jer sadrži visoki udio proteina te kalcij i željezo. Uglavnom se poslužuje u juhama, salatama i prženim jelima. Vrlo popularna su i jaja koja se jedu kuhana, kiseljena i pržena s raznim povrćem. Koriste se kokošja, pačja, gusja i golubova jaja.
Od mesa se najviše konzumira svinjetina te je vrlo popularna i pačetina, odnosno famozna pekinška patka. A kako bi jela dobila završnu notu koristi se đumbir, čili, češnjak, luk, korijander kao začini.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China#/media/File:20090529_Great_Wall_8185.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China#/media/File:20090529_Great_Wall_8185.jpg

Tijekom povijesti kineska gastronomija razvijala se pod utjecajem društvenih i političkih promjena. Dolaskom novog vladara, odnosno dinastije uvodili su se noviteti i napredci. Također, širenjem teritorija i dolaskom drugih naroda u Kinu, mnoge namirnice te tehnike kuhanja postaju dio kineske gastronomije. Tako su i meksičke čili papričice postale glavni sastojak sečuanske kuhinje. Najviše se osjeti utjecaj mongolske, arapske, španjolske i portugalske kuhinje.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/gds/8324492395/in/photolist-dFBcyX-dSsPyz-5oDz9a-77tbBr-8jz6um-iojN

Izvor: https://www.flickr.com/photos/gds/8324492395/in/photolist-dFBcyX-dSsPyz-5oDz9a-77tbBr-8jz6um-iojN

Kineska gastronomija dijeli se na sjevernu, srednju i južnu, gdje su se pod različitim reljefnim, klimatskim, povijesnim, religijskim i društvenim čimbenicima razvile regionalne kuhinje. Upotreba namirnica ovisi o agrikulturi i uzgoju životinja pojedine regije. U sjevernom dijelu prevladavaju ravnice, pustinje i livade te duge i hladne zime, što je omogućilo uzgoj pšenice. Ovdje su popularni rezanci i knedle kao ostala jela od pšeničnog brašna.
Središnji i južni dio zemlje primarno se bavi proizvodnjom riže, a hrana je vrlo ljuta i kisela. Također postoji veliki izbor raznolikog povrća, voća i mesa. Ovo područje je vrlo toplo, vlažno i kišovito, što je odlična klima za uzgoj različitih namirnica i životinja.

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.