#KINA: Nastavak čarolije kineske kuhinje

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

SREDIŠNJA KINA

Vrlo pikantna i ljuta hrana prevladava u središnjem dijelu Kine, čiji su raznoliki reljef te topla i vlažna klima omogućili uzgoj različitih namirnica. Ovo područje dijeli se na Sečuansku i Hunan kuhinju, koje su vrlo slične, ali opet znatno različite.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/jmhullot/18166118526/in/photolist-tFh797-Swv56i-urnGnL-hRLZh-88YPcf

Izvor: https://www.flickr.com/photos/jmhullot/18166118526/in/photolist-tFh797-Swv56i-urnGnL-hRLZh-88YPcf

SEČUANSKA KUHINJA

Često se za ovu regiju kaže da je rajska zemlja jer obiluje hranom i prirodnim ljepotama. Naime, planine, brda, visoravni, ravnice i zaravni pružaju mogućnost uzgoja raznovrsnih namirnica koje čine Sečuansku kuhinju tako posebnom. Temelji se na nekoliko glavnih okusa od kojih ljuto najviše prevladava, a ostali su kiselo, slatko, gorko i slano. Ljuti i pikantni okus postiže se upotrebom češnjaka, čili papričica i popularnog sečuanskog papra.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/lumachrome/10619284975/in/photolist-hboBsg-iBcve-cQ92Dh-9p7

Izvor: https://www.flickr.com/photos/lumachrome/10619284975/in/photolist-hboBsg-iBcve-cQ92Dh-9p7

Sečuanski papar ima zanimljivu citrusnu aromu, a koristi se u pripremi slanih i slatkih jela. Ova kuhinja temelji se na konzumaciji govedine, a vrlo je popularno i zečje meso u odnosu na ostale kuhinje u Kini. Postoji običaj čuvanja hrane kiseljenjem, sušenjem i soljenjem, koja se kasnije poslužuje kao pikantna jela s čili uljem. Piletina u umaku od čilija, jedno je od popularnih sečuanskih jelo koje svakako trebate probati
Recept: http://www.chinasichuanfood.com/saliva-chicken/

 

 

 

 

Hunan kuhinja
U odnosu na sečuansku, hunan kuhinja je znatno pikantnija i ljuća. Jela se začinjavaju češnjakom, čili papričicama i ljutikom. Karakterizira ju još svježa aroma i bogatstvo boja, zahvaljujući visokoj poljoprivrednoj proizvodnji raznovrsnih namirnica. U Hunan kuhinji postoji više od 4, 000 različitih, ali jednako fantastičnih jela koja oduševljavaju svojim okusima i mirisima. Riba u umaku od čilija najpopularnije je jelo ove kuhinje.
Recept: http://thewoksoflife.com/2014/08/hunan-steamed-fish-salted-chilies-tofu-duo-jiao-yu/

 

JUŽNA KINA

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Guangxi#/media/File:Paddy_field_Longsheng.JPG

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Guangxi#/media/File:Paddy_field_Longsheng.JPG

Južna i srednja Kina vrlo su slične prema klimatskim i reljefnim obilježjima. Vrijeme je toplo, vlažno i kišovito, što je omogućilo uzgoj različitih namirnica i životinja, pogotovo riže. Vjeruje se kako ljuta, pikantna i kisela hrana potiče i poboljšava probavu. Najvažniji začini su đumbir i kiseljene čili papričice, koje se dodaju svim jelima.
Južna Kina kulturno je vrlo raznovrsno jer na ovom području žive različite manjinske skupine. U provinciji Yunnan žive narodi Bai, Dai, Hani, Naxi i Shui. Narodi Zhuang i Yao naseljavaju provinciju Guangxi, dok u provinciji Guizhou obitavaju narodi Miao i Yi. Kuhinje manjina uglavnom se razlikuju prema vrsti glavnih namirnica koje se koriste u pripremi jela. U suštini su vrlo slične kada su u pitanju okusi, mirisi i načini pripreme.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Guangxi#/media/File:Paddy_field_Longsheng.JPG

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Guangxi#/media/File:Paddy_field_Longsheng.JPG

Na ovom području jela su vrlo jednostavna te se pripremaju isključivo od prirodnih namirnica. Hrana se izrazito cijeni, pa se nastoji iskoristiti što više moguće kako se ništa ne bi bacilo. Stoga se često na jelovniku nađu i iznutrice životinja, kao i drugi dijelovi poput glave.
Također, kiseljenje, sušenje i dimljenje mesa, ribe, začina, povrća i voća, glavne su metode čuvanja hrane. A kako bi se spriječilo nepotrebno bacanje vode, ulja i drva, brzo pirjanje te kuhanje u posebnim loncima glavni su načini pripreme hrane. Postoji na stotine različitih jela, a vi isprobajte svinjetinu sa slanim pačjim jajima.
Recept: http://www.thehongkongcookery.com/2015/08/steamed-pork-patty-with-salted-duck-egg.html

 

SJEVERNA KINA

Izvor: https://www.flickr.com/photos/romanboed/32635852234/in/photolist-RHVgRu-q3AiCt-AY1GY5-ST

Izvor: https://www.flickr.com/photos/romanboed/32635852234/in/photolist-RHVgRu-q3AiCt-AY1GY5-ST

Zbog hladne, oštre i suhe klime u sjevernoj Kini jedu se kalorična i masna jela, koja daju potrebnu energiju. Stoga prevladava meso koje je bogato proteinima i pšenica kao izvor ugljikohidrata. Jela imaju vrlo snažan okus koji se postiže upotrebom soli, ljutike, češnjaka, đumbira, octa, čili papričica, anisa i đumbira. Uzgoj povrća i voća je vrlo ograničen, stoga se povrće i voće kiseli i suši kako bi se spremilo za zimu.
Pekinška kuhinja
U glavnom gradu Pekingu, miješaju se različite kulinarske tradicije iz cijele Kine. No, najviše se osjeti utjecaj mongolske kulture, pa je tako za ovo kuhinju karakteristična priprema mesa na ražnju i žaru. Kako je pšenica glavna žitarica, pripremaju se razna jela od pšeničnog brašna poput rezanaca, knedli i peciva.
Jela se začinjavaju ljutikom, sojinom umakom, sezamovim uljem i fermentiranim tofu. U Pekingu je vrlo popularna ulična hrana jer je običaj posluživati hranu u obliku zalogajčića. Naučite kako se priprema slavna pekinška patka.
Recept: http://allrecipes.com/recipe/31972/peking-duck/

Shandong kuhinja
Uz obalu Žutog mora smjestila se provincija Shandong, gdje je vrlo razvijena poljoprivreda, a morske ribe i plodovi su glavna namirnica. Od povrća se najviše konzumiraju krumpiri, gljive, rajčice, patlidžani, alge i kupus. Luk i češnjak su omiljeni začini u mnogim jelima, a koristi se još đumbir, crveni papar, sojin umak i kikiriki.
Shandong kuhinja poznata je i po posebnoj vrsti crnog octa koji osim što se koristi u jelima, pije zbog svojih ljekovitih svojstava. Crni ocat se proizvodi od riže, kineske šećerne trske, pšenice i prosa. Prepoznatljiv je po svom specifičnom drvenastom i dimnom okusu.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/joyosity/3226329675/in/photolist-5V6MpH-5qUSYE-8a3YSU-jViVrD-jV

Izvor: https://www.flickr.com/photos/joyosity/3226329675/in/photolist-5V6MpH-5qUSYE-8a3YSU-jViVrD-jV

Kuhinja Unutarnje Mongolije
Unutarnja Mongolija je jedna od pet autonomnih regija u Kini u kojoj se osjeti utjecaj tradicionalne mongolske kuhinje. Glavne namirnice su meso, životinjska mast, pšenica i mliječni proizvodi poput sira, jogurta i maslaca, koji su potrebni za preživljavanje hladnih i oštrih zima. Uzgoj povrća i voća je ograničen, stoga se u pripremi jela koristi divlje bilje. Najpopularnija metoda pripreme hrane je na roštilju, zatim pirjanje i kuhanje na pari.

Shaomai ili knedle od svinjetine jelo je koje će osvojiti i najzahtjevnije nepce.
Recept: http://www.foodnetwork.com/recipes/shao-mai-pork-dumplings-recipe

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.