#KINA: Sve čari kineske kuhinje

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
provincje

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_of_China#/media/File:China_provinces.png

Kineska kuhinja sastoji se od mnogo regionalnih kulinarskih tradicija koje se razlikuju prema namirnicama, začinima i metodama pripreme hrane. Na tu raznolikost utjecala su različita reljefna i klimatska obilježja te povijesne i kulturne značajke.
ZAPADNA KINA

tibet

Izvor: https://www.flickr.com/photos/reurinkjan/3288768026/in/photolist-61BNa1-4ZBfpJ-4YEa7R-53QJcg-54Zk6B-Gw

Zapadni dio Kine dijeli se na Xinjiang i Tibetsku provinciju, od kojih svaka ima i svoju kuhinju. U Xinjiang provinciji najveći dio populacije čine muslimani, stoga se osjeti veliki utjecaj arapske kulture i to kroz hranu. Kako je riječ o planinskom i pustinjskom području s pretežito hladnom klimom, upotreba namirnica je vrlo oskudna.
Halal kuhinja
Riječ je u kuhinji koja spaja tradicionalnu muslimansku i kinesku hranu, a temelji se na islamskoj religiji. Naime, riječ halal (dopustivo) naziv je za svaki objekt koji je dopustiv za upotrebu prema islamskom zakonu, odnosno jedno je od pet zapovjedi pod nazivom Ahkam, kojim se definira ljudska moralnost. Halal se odnosi na hranu i pića te svakodnevni život.
Zbog planinskog i pustinjskog reljefa, vrlo je malo obradivih površina te je uzgoj povrća ograničen. Najviše se konzumira mrkva, luk, rajčice, paprike i patlidžani. Iako je Kina poznata po riži, u ovom području je pšenica glavna žitarica.
Ovo područje poznato je po upotrebi suhog voća, a najpopularnije su smokve, breskve, grožđe, lubenice i dinje. U halal kuhinji prevladava meso, od kojeg se jedino ne jede svinjetina. U glavnom se koristi janjetina, ovčetina i govedina u pripremi jela. Od začina se koristi sol, papar, kumin i crvena paprika.
Isprobajte odličnu juhu s govedinom i rezancima.
Recept: http://thewoksoflife.com/2014/10/lanzhou-beef-noodle-soup/

ya

Izvor: https://www.flickr.com/photos/colorfade/3724627187/in/photolist-6F8FU8-nu8KVS-92b82B-4pQz8k-7NZhU

Tibetska kuhinja
Tibetska kuhinja je vrlo ograničena namirnicama zbog oštre i hladne klima. Okusi se vrlo blagi jer se od začina koristi sol, češnjak i mladi luk. No, osjeti se utjecaj susjednih provincija, pa se nekim jelima dodaje curry i čili. Važnu ulogu u tibetskoj kuhinji ima jak, vrsta goveda koja živi na nadmorskim visinama većim od 4000 metara.

Riječ je o životinji koja može preživjeti oštre zime, stoga se tradicionalno uzgaja jer je za život na ovom području dovoljno samo meso jaka te proizvodi poput mlijeka, vrhnja, sira, jogurta i maslaca. Najpopularniji proizvod je čaj od maslaca jaka, vode, soli i listova bilja, koji sadrži veliko udio masti i kalorija potrebne za energiju kako bi se preživjela velika hladnoća.
Osim mesa jaka, jede se i svinjetina, janjetina i piletina. Od žitarica se uzgaja pšenica i ječam, a od povrća uglavnom krumpiri i rotkvice. Najpopularnije jelo ove kuhinje krije se pod zanimljivim nazivom tsampa, a priprema se od prženog ječma ili pšenice, koja se melje u brašno te čaja od maslaca. Umjesto čaja može se dodati voda ili pivo.
Recept: https://simplytibetan.com/2014/03/19/tsampa/

 

jangce

Izvor: https://www.flickr.com/photos/squirrel_brand/4527245722/in/photolist-7U4jqJ-6czUay-7ja37b-gsaNmr-9cabA

ISTOČNA KINA

U istočnom dijelu prevladavaju slatkasti okusi jer se hrana začinjava smeđim šećerom, rižinim octom i vinom te umakom od soje. Ovo područje je vrlo obilato raznovrsnom hranom zahvaljujući suptropskoj klimi i delti rijeke Jangce oko koje se nalaze poljoprivredna zemljišta. Prevladava bogatstvo ribe, morskih plodova i povrća.
Jiangsu kuhinja
Ovu kuhinju karakteriziraju lagani i svježi okusi s umjerenom dozom slatkog i slanog, po čemu je jedna od poznatijih kineskih kuhinja u svijetu. Izrazito se njeguje preciznost i finoća u pripremi jela, a namirnice se posebno i pažljivo biraju za svako jelo. To je ono što ovu kuhinju čini posebnom i različitom od ostalih u Kini.

Najviše se jede svježa riječna i morska riba u kombinaciji s raznim povrćem. Od ostalih namirnica vrlo su popularne gljive, izdanci bambusa i lišće čaja. Kako bi se sačuvao originalan okus te zadržala svježina i finoća, hrana se pirja, kuha i zagrijava. Jedno od najpoznatijih jela Jiangsu kuhinje je suha slana patka.
Recept: http://thewoksoflife.com/2015/07/nanjing-salted-duck/

bambus

Izvor: https://www.flickr.com/photos/fui/504133966/in/photolist-LxPsW-Sj5crB-4w9Tq8-pEK8a8-SfoSYG-5Amq8w-R53kJc-S

Zhejiang kuhinja
Svježina, finoća i glatkoća su riječi koje najbolje opisuju ovu kuhinju u kojoj prevladavaju blagi mirisi i okusi. Velika pozornost se pridaje odabiru namirnica i odgovarajućoj pripremi kako bi se dobili željeni okusi i mirisi. No, izbor namirnica kao i priprema ovise o određenom stilu pojedinog grada u Zhejiang provinciji.
U gradu Hangzhou hrana je svježeg i hrskavog okusa, a najpopularniji su izdanci bambusa. Dok u gradu Ningbo morski plodovi su glavna namirnica, a hrana je začinjenija. Izrazito se važne tehnike kuhanja na pari, pirjanja i pečenja kako bi se zadržala svježina i blagost jela.

Perad i svježa riječna riba vrlo su popularne namirnice u gradu Shaoxing gdje prevladavaju jela slatkog mirisa i blagog okusa. Grad Šangaj poznat je po jelima od ribe i morskih plodova, a jela od mesa su slatkastog okusa jer se dodaje smeđi šećer. Najpopularnije jelo istočne Kine svakako je riba u umaku od octa.
Recept: https://www.travelchinaguide.com/tour/food/chinese-cooking/west-lake-fish.htm

soja

Izvor: https://www.flickr.com/photos/saucef/5928457452/in/photolist-a2STRE-aQbp6R-6FNShL-htvjcD-7WBsUX-2sUrt6-

Fujian kuhinja
Ako ste obožavatelji juha, onda je Fuijan kuhinja pravi izbor za vas. Naime, velika se pozornost pridaje pripremi juha, pa tako postoje razne izreke poput „Jedna juha se može pripremiti na stotine različitih načina“ te „Bez juhe nema obroka“. Umak od soje još je jedna namirnica koja karakterizira ovu kuhinju. Također krasi ju bogatstvu laganih, nježnih i blagih okusa.

Od namirnica se najviše konzumiraju morski plodovi, riječna riba, kornjače, gljive i izdanci bambusa. Inzistira se na tehnikama pripreme jela kako bi se povećala aroma, tekstura i okus, stoga se hrana kuha na pari i pirja. Juha s okruglicama od ribe jedno je od omiljenih jela ove kuhinje, koje će vas sigurno oduševiti.
Recept: http://dailycookingquest.com/by-ingredient/tofu/bok-choy-and-fish-ball-soup
Anhui kuhinja
Jednostavna i pomalo neobična, ova kuhinja osvojit će vas svojim zanimljivim kombinacijom namirnica. Riječ je o planinskom području gdje je većina površine ne obrađena, stoga se u pripremi jela koristi divlje bilje koje raste na zemlji, ali i ono iz mora. Kako bi se postigla potpuna svježina, jela se začinjavaju šećerom i šunkom. Jela se pripremaju prema strogo određenim procedurama. Najpopularnije jelo je kuhana piletina na pari omotana lišćem lotosa.
Recept: http://www.tastehongkong.com/recipes/featured/steamed-chicken-in-lotus-leaf/
IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.