KLASICI KOJE BI SVATKO TREBAO PROČITATI U ŽIVOTU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U moru raznovrsnih knjiga koje nas okružuju i čiji broj svakim danom raste, postoje određeni biseri lijepe književnosti koji ne smiju biti zaboravljeni i moraju postati dijelom opće kulture.

1984 George Orwell

Radnja ovog romana događa se u budućnosti i govori o totalitarnom režimu koji koristeći tehnologiju i psihologiju drži masu pod svojom vlašću.

Ana Karenjina Lav N. Tolstoj

Prati se tragična sudbina protagonistice, a kroz cijelu radnju djela protežu se pitanja o dopuštenom i nedopuštenom ponašanju žene i muškaraca u društvu.

Kradljivica knjiga Markus Zusak

Knjiga o djevojčici koja pronalazi strast za čitanjem knjiga te unatoč tragičnim okolnostima koje ju okružuju, pronalazi nadu.

Jane Eyre Charlotte Bronte

Roman prati odrastanje djevojčice koju je obitelj odbacila, a obilježen je jezivim i misterioznim elementima.

Moby Dick Herman Melville

Radnja ovog djela je lov mornara Ishmaela na kita, zvanog Moby Dick, koji mu je odgrizao nogu. No, cijeli roman je zapravo metafora borbe između čovjeka i prirode.

Gospodar muha William Golding

Skupina dječaka nakon nesreće završi na pustom otoku i prisiljeni su suočiti se sa životom odraslih, što je alegorijski prikaz loših strana ljudskog roda.

Životinjska farma George Orwell

Grupa životinja uspije otjerati ljude i zavladati farmom na kojoj žive, a Orwell kroz metaforu ismijava komunistički režim i Staljina.

 

Veliki Gatsby F. Scott Fitzgerald

Ovo je priča o bogatašu opsjednutom djevojkom koju voli i sve je spreman učiniti za nju, što ga na kraju dovodi do tragičnog završetka.

Ubiti pticu rugalicu Harper Lee

Američki roman koji unatoč temi o rasizmu šezdestih godina, kroz humor uspijeva prenijeti čitateljima toplinu te ljubav.

Uliks Jamey Joyce

Radnja se vrti oko tri junaka i prikazan je jedan njihov dan čime je dana kritika tadašnjeg društva.

 

Lana Krnic

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.