Kofein vs. tein

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

„Ajmo na kavu!“. Izraz kojim započinjemo mnoge stvari – jutro, pauzu, posao, veze i prijateljstva. Poznato je da kao stimulans središnjeg živčanog sustava poboljšava koncentraciju i moć opažanja, stoga ne čudi kako se prvi kontakti ostvaruju upravo uz šalicu kave. Uz to, kava podiže raspoloženje, smanjuje osjećaj umora i održava budućnost organizma – sve s čime se prosječni studenti svakodnevno bore.

Izvor: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKr_a0mk8MYC1OcEesYH8FPH3tN5IYEH8gXnWErW8l0PLUS0yG

Izvor: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKr_a0mk8MYC1OcEesYH8FPH3tN5IYEH8gXnWErW8l0PLUS0yG

Kofein možemo pronaći u sjemenkama, listovima i plodovima više od 60 biljnih vrsta. Među najpoznatijim izvorima kofeina su kava, čaj, guarana, maté čaj, oraščići kola i kakaova zrna. Udio kofeina ovisi o varijetetu biljke, geografskom podrijetlu, klimatskim uvjetima, periodu i načinu berbe. Stručnjaci procjenjuju kako 80-90% svjetske populacije odraslih osoba redovito konzumira napitke koji sadrže kofein.
Ono što kavu svrstava među najčešće konzumirane napitke jest atraktivna aroma i stimulirajući učinak kofeina. Tradicija ispijanja kave u Hrvatskoj seže gotovo 400 godina unatrag. Prvi put je napitak pod imenom kafa zabilježen u Dubrovniku u 17. stoljeću.

Danas kavu percipiramo kao izrazito važan napitak socijalnog karaktera, pogotovo u našoj kulturološkoj sredini. Prema istraživanjima, najveći udio kofeina sadrži instant-kava, a zatim slijede turska kava i espresso, dok filtar-kava ima najmanji udio.

 

Izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/b2/aa/55/b2aa55d257488f8f8783ab4936eb419e.jpg

Izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/b2/aa/55/b2aa55d257488f8f8783ab4936eb419e.jpg

 

Drugi najpopularniji izvor kofeina uz kavu je čaj. Uzgoj biljke i priprema čajnog napitka potječe iz Kine i ima dugu povijest. Također atraktivne arome i okusa, čaj danas konzumira gotovo dvije trećine svjetske populacije.
Međutim, iako se često spominje kako je tein zdraviji, tein je zapravo samo sinonim za kofein u čaju. Naziv mu potječe od riječi tea što označava čaj. Slično se radi i o izrazu matein koji se koristi za kofein u maté čaju.
Za razliku od čaja čija se konzumacija povezuje s pozitivnim zdravstvenim učenicima, rezultati ranijih istraživanja o učincima kave uglavnom su donosili negativne rezultate. Međutim, novije studije potvrđuju i brojne pozitivne učinke kave kao što je smanjenje rizika od razvoja Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2 te karcinoma jetre i debelog crijeva. U umjerenu konzumaciju kofeina spada do 200 miligrama dnevno što je jednako tri šalice kave, a ista količina rezultira pozitivnim zdravstvenim učincima. Stoga nema straha – bezbrižno uživajte u svom napitku!

 

IVONA MIKULČIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.